De eerste editie van de Open Groen Dag vond plaats op 19 juni 2022. In samenwerking met veel initiatiefnemers, organisaties en bewoners organiseerden we de eerste Open Groen Dag in Amsterdam en Almere. Je kon bezoekjes brengen aan grachtentuinen en stadsboerderijen tot stadsparken en moestuinen en meedoen met fiets- en wandeltochten, excursies, lezingen, filmvertoningen en proeverijen. Er was ontzettend veel te beleven voor groenliefhebbers in stad en ommeland, maar hoe is de dag verlopen? We blikken kort terug op de eerste editie van de Open Groen Dag!

Voor sommigen begon de dag al vroeg, met name voor de vogelspotters bij het Marineterrein werden verwacht. Ook in het Vroege Vogelbos in Almere waren jonge en oudere liefhebbers van groen al vroeg op pad.

Op een mooie groene plek in de hoofdstad, in de Fruittuin van West, werd de Open Groen Dag op feestelijke wijze afgetrapt met een heerlijk ontbijt voor enkele betrokkenen. Hier presenteerde auteur Kirsten Dorrestijn ook het door haar geschreven ‘Boek van kleine dieren (en de wat grotere)’, over het Nederlandse dierenrijk.

Op verschillende plekken in de stad openden later op de ochtend informatiepunten waar bezoekers terecht konden met vragen over activiteiten en locaties. Met name het informatiepunt in Amsterdam centrum trok veel bekijks als groen aangeklede marktkraam bij de Oosterkerk. Voorbijgangers mochten een plantje meenemen om ook hun eigen (gevel)tuin of balkon te vergroenen en werden ingelicht over de Open Groen Dag en het WeMakeThe.City Green platform.

Ook bij Jeugdland kon je terecht bij een informatiepunt, maar er was daarnaast nog veel meer te beleven! Zo werd er een workshop over honing gegeven waar kinderen (en hun ouders) konden leren over bijen en hoe zij honing maken. En de honing moest natuurlijk ook even geproefd worden!

In Almere konden nieuwsgierige bezoekers van Kruiderij Hof van Eeden leren en zich verbazen over de kruiden die in Nederland gekweekt kunnen worden. Tijdens een rondleiding over de tuin kon er ook geproefd worden van de limonades en thee die met de kruiden zijn gemaakt.

In Amsterdam Oost trok Anna’s Tuin & Ruigte enthousiaste vrijwilligers om eens een dagje mee te werken in de tuin. Zaaien, wieden, zeisen, houtsnippers aanbrengen, water geven, compost maken, er moest van alles gebeuren! Onder begeleiding van ervaren tuinders kwam dit helemaal goed.

De eerste editie Open Groen Dag was een mooie dag voor groene doeners in stad en ommeland. Handen werden uit de mouwen gestoken, er werd geproefd, geleerd, vergroend en verbonden. Volgend jaar is er een nieuwe Open Groen Dag, waarvan in de voorbereidingen lessen van afgelopen jaar zullen worden meegenomen. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de Open Groen Dag 2023? Houd dan onze website in de gaten!