Op 8 maart 2023 was Pakhuis de Zwijger, net zoals in 2022, weer vol met mooie mensen om samen Internationale Vrouwendag te vieren. Wij hadden een volle avond gepland met diverse programma’s zoals workshops, een open mic avond, een pubquiz en een feministische markt. Al deze voorbereidingen voor FemTopia zijn gemaakt met in ons achterhoofd de vraag: In wat voor land willen we wonen? Bekijk de avond nu terug en lees hieronder meer over de opzet van dit festival!

De avond werd afgetrapt in de Grote zaal, in samenwerking met Oxfam Novib, door een optreden van cabaretier Nina de la Parra en saxofonist Sanne Landvreugd. Daarna volgde er een panelgesprek “Seksisme op de werkvloer” met Alex Tess Rutten, Dinah Bons, Sahar Noor en Mirjam Admiraal. Eerst klagend, maar daarna lovend vertelden ze verhalen van vrouwen die werken in de media- & cultuursector, de sekswerksector, zorg, de academische wereld en een online warenhuis. Bij de ‘Baas in eigen lijf pubquiz’ georganiseerd door stichting AVA werd fanatiek meegespeeld.

Het was een avond met een assortiment uit keuzes wat ook weer de bekende keuzestress veroorzaakt. Zo kon je door de Badass tours meegenomen worden door inspirerende, fascinerende en soms ook frustrerende verhalen die door middel van een performance werden gepresenteerd.

De Feminist march en Cyber atelier gaven een ‘zine workshop waar de deelnemers hun creativiteit konden uiten. Tegelijkertijd bood het jonge kunstenaars een plek om hun werk te laten zien.

Stem op een vrouw organiseerde een workshop waar deelnemers kennis konden maken met politici. Amsterdam museum heeft samen met de vrouwen van Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-Noord een panel georganiseerd over thema’s die zij tegenkomen in hun stadsdelen.

De markt was de hele avond te bezoeken, waar onder andere de Stichting AVA vertelden over anticonceptie & abortus. Tot slot werd de avond in de Grote zaal afgesloten door Ciana Mayam en konden de deelnemers het feestje meenemen naar de dansvloer in het cafe met DJ Folake.

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met: Oxfam Novib, FNV, Stichting Ava, Stem op een Vrouw, Women Inc., WomenMakeTheCity, ActionAid, Feminist March, Amsterdam Museum, Badass Tours, S.P.E.A.K., Cyber Atelier, Zus ’n Zo, The TittyMag, Savannah Bay, Lekkerblijvenlikken, WomenSelfmade, Toothfairies & Yoni

Samengesteld door
Chanell Strijder
Stagiair Sociale Stad