Afgelopen donderdag 4 oktober was de jaarlijkse uitreiking van de Trouw Duurzame 100 bij Pakhuis de Zwijger, voor de vijftiende keer alweer! Het programma zat bomvol met praktische workshops, gepassioneerde toespraken, en troostrijke muziek. Het was een hoopvolle en inspirerende avond waar de urgentie van het klimaatprobleem en het falen van de overheid keer op keer benadrukt werd. Burgerinitiatieven staan steeds vaker op tegen bedrijven en overheid, wat resulteerde in een activistische top 100. Met Extinction Rebellion op nummer 1 en Scientist Rebellion op nummer 2. Twee initiatieven die de afgelopen maand elke dag op de A12 te vinden waren. “We geven vanaf morgen het podium aan de Tweede Kamer om zich te beraadslagen en we gaan zelf even vijf dagen uitrusten” zei de vermoeid ogende Tessel Hofstede namens XR.

Één van de eerste sprekers van de avond was de hoofdredacteur van Trouw, Cees van der Laan. Hij kreeg even het vuur aan de schenen gelegd toen hem gevraagd werd naar de verantwoordelijkheid van de media op het gebied van fossiele reclames. Dagblad Trouw en uitgever DPG-media publiceren nog steeds fossiele reclames in de krant. Reclame Fossielvrij schreef eerder in een brief aan Trouw niet mee te doen aan de Top 100 van dit jaar en kreeg daarin steun van veel andere initiatieven uit de lijst. “Dat schuurt inderdaad in onze waarden” was de reactie van van der Laan. Als hoofdredacteur probeert hij dit aan te kaarten bij DPG-media. “Laten we hopen dat we 1 januari volgend jaar een andere situatie hebben en dat we die fossiele advertenties kunnen weren.

Hierna werd in etappes de top 25 bekend gemaakt met tussendoor veel aandacht voor oud-winnaars, de nieuwe generatie activisten en natuurlijk de burgerbewegingen uit de lijst. Marjan Minnesma (directeur, Urgenda) en Louise Vet (emeritus hoogleraar, WUR) blikten terug op hun langdurige strijd voor groene energie, biodiversiteit en minder CO2. Toen Minnesma werd gevraagd om vijftien jaar vooruit te blikken was haar antwoord duidelijk: “We hebben geen vijftien jaar de tijd.

Ook Dirk Groot (Zwerfinator) en Hanneke van Ormondt (Caring Farmers), beiden oud-winnaars, evalueerden op het podium over de afgelopen jaren. De strijd voor minder zwerfafval zorgde voor statiegeld op plastic flesjes en minder afval op straat, maar de strijd is nog niet gestreden. Boeren die het anders doen weten elkaar nu te vinden, schrijven mee aan beleid en zorgen voor meer biodiversiteit en een gezonde bodem.

Nadat de oud-winnaars aan het woord waren geweest was het tijd voor de nieuwe generatie en initiatieven. Mert Kumru (World’s youth for Climate Justice) en Dion Huidekooper (Jonge Klimaatbeweging) praatten enthousiast en gepassioneerd over het belang van jongeren in de klimaatbeweging en de verantwoordelijkheid die zij moeten afdwingen bij de overheid. Daarna spatte de energie en actie van Peter Akkerman (Bos dat van zichzelf is), Cindy Eman (Hòfinan Ser’i Otrobanda), en Jamilah Sherally (Groene Moslims) van het podium. Op de vraag wanneer hun doelen behaald zijn hadden ze alle drie hetzelfde antwoord: “Als wij overbodig zijn.

Toen was het tijd voor de bekendmaking van de top 3, die met veel gejuich, emotionele toespraken, en een staande ovatie werd afgerond. De nummer 3, Rechten voor de Natuur, riep iedereen op om tijdens een inspraakavond van de gemeente op te komen voor de belangen van de natuur. Scientist Rebellion (nummer 2) benadrukte nog eens dat de benodigde kennis er is en de oplossingen er zijn, maar dat het beleid blijft falen. Tot slot werd de winnaar van de avond, Extinction Rebellion op het podium verwelkomt. Zij dragen de winst op aan alle individuele mensen die op hun eigen manier een klein beetje bijdragen aan de beweging. “U weet eigenlijk wel wat er moet gebeuren, u kunt dat zelf en ik gun u de moed om u daarvoor in te zetten.

Zo kwam de avond tot een einde. Vermomd als wedstrijd was deze top 100 uitreiking eigenlijk meer een samenkomst van mensen die elkaar steunen en inspireren in de strijd tegen klimaatverandering en ecologische ineenstorting. Zoals Marjan Minnesma zei: “Iedereen hier in de zaal is bezig met druk zetten, en als je met z’n allen druk blijft zetten dan gaan we ook winnen.