Op 19 september vond de tweede editie van Houtbouw XL – De Houten Eeuw plaats in Pakhuis de Zwijger. Een gehele dag die in het teken stond van de rol van hout in de transitie naar een duurzame bouw. Het programma bestond onder andere uit houtbouwtours, expertssessies en keynote sprekers uit binnen- en buitenland.

Het gebruik van biobased bouwmaterialen, met in het bijzonder hout, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Architecten herontdekken het materiaal als een veelzijdig, vormvrij product dat veel meer kan dan beton en staal. Ontwikkelaars en bouwers zien tal van voordelen in bijvoorbeeld bouwsnelheid, prefab assemblage in de fabriek en een schonere en inclusievere werkplaats. Het feit dat houten gebouwen CO2 opslaan in plaats van uitstoten bij de bouw is voor veel politici en beleidsmakers een belangrijke beweegreden om ruimte te maken voor deze vorm van bouwen.

Niet alleen woningen, maar ook steeds meer kantoren, sportfaciliteiten en scholen zijn van hout. Ondanks alle mooie projecten wordt het overgrote deel van de gebouwen nog steeds in beton en staal geproduceerd. Het aandeel van hout in nieuwe gebouwen is in Nederland nog maar een paar procent. Van een echte revolutie is helaas nog geen sprake. Meer dan 250 vakgenoten gingen daarom op de Houtbouw XL dag met elkaar in aan de slag om de houtbouwtransitie naar een hoger niveau te tillen.

Houtbouwtours

Samen met ontwikkelaars, architecten en gebouweigenaren organiseerden we vier houtbouwtours door Amsterdam en Almere. Op de oostelijke eilanden van Amsterdam verijzen veel houtbouwprojecten. Onder leiding van Boris Zeiser van Naturfied ging een groep langs Mooijburg, De Warren en Juf Nienke. Een andere Tour ging naar het project Switi van BPD in Zuidoost en Hotel Jakarta. Het project Switi is grotendeels uit hout gemaakt met een Bamboe gevel en bestaat uit betaalbare koop-start woningen wat uniek is met de huidige Amsterdamse woningprijzen. De derde tour ging naar het regiokantoor van Alliander van Architect De Zwarte Hond en het Nautisch coördinatiecentrum van WRK architecten de westelijke haven van Amsterdam. En tot slot ging een groep naar The Natural Pavilion van DP6 en Het Houten Hotel van Mirck architecten.

Middagprogramma

Het middagprogramma stond in het teken van kennis uitwisselen tussen vakgenoten over het optimaliseren van de houtbouwketen. Met een line-up van wel 50 sprekers gingen deelnemers in 8 sessies in gesprek over brandveiligheid, financiering, wet- en regelgeving, de CO2 impact en de businesscase. Daarnaast waren er marktpitches van 12 houtbouw concepten, leerden we meer over de kansen van houtbouw in scholen en een gezonde leeromgeving en bespraken we de grondstoffen keten van het verbouwen van biobased gewassen om bouwmaterialen van te produceren. Een deel van de sessies zijn opgenomen en zijn hier terug te kijken.

Avondprogramma

Met 200 deelnemers gingen we in de avond in gesprek over aan welke knoppen we moeten draaien om de houtbouwtransitie naar het volgende niveau te krijgen. Naast diverse experts werd ook ruimte gemaakt om indrukwekkende projecten te bewonderen. In Parijs ontwikkelt VenhoevenCS het Aquatisch Centrum voor Saint-Denis voor de Olympische Spelen van 2024. Het gebogen houten dak van 50 cm dunne balken overspannen bijna 90 meter en laat zien dat de mogelijkheden met hout ongekend zijn en ruimte maken voor een elegant design en een nieuwe kijk op esthetiek. Op de Zuidas verrijst ‘The CubeHouse’, het eerste houten gebouw op de Zuidas van Arcadis. De constructie bestaat voor 75% uit biobased materiaal. Door het gebruik van 13.000 m3 hout wordt 9.000 ton CO2 opgeslagen.

Maar Houtbouw XL, zou geen Houtbouw XL mogen heten als we de dag niet met een klapper eindigde. Speciaal uit Zweden kwam architect Oskar Norelius van White Arkitekter het project ‘Stockholm Wood City’ presenteren. Het project strekt zich uit over 250.000 vierkante meter in Sickla, in de zuidelijke delen van Stockholm en is daarmee het grootste bekende stedelijke bouwproject in hout ter wereld. Het nieuwe gebied herbergt 7.000 kantoorruimtes en 2.000 woningen in bestaand stedelijk gebied. Al met al een rijke en energieke dag en op naar de volgende Houtbouw XL dag. De avond is terug te kijken via de onderstaande video.