Sekswerk wordt vaak genoemd als het oudste beroep ter wereld, hoewel ook jagers en verzamelaars een goede kans zouden maken als je erover nadenkt. Wellicht dus niet het oudste beroep ter wereld, maar zeker wel het meest veranderlijke. Sekswerk heeft door de eeuwen heen vele vormen aangenomen. Van de oudste bordelen in Mesopotamië, de florerende markt van telefoonsekslijnen, tot digitale platforms vandaag de dag. Vooral de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen hard gegaan. De mogelijkheden lijken oneindig, maar kennen we de risico’s waar sekswerkers tegenaan lopen ook?

De digitale shift

Sekswerk kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, toen seksualiteit werd gezien als een heilige kracht. In de tempels van het oude Mesopotamië verleenden vrouwen seksuele diensten. Tegenwoordig zijn deze tempels ingeruild voor digitale platforms en is OnlyFans een van de grote spelers in het werkveld. Hoewel dit voor veel sekswerkers tal van mogelijkheden biedt om hun klanten online te bereiken, komen er ook nieuwe uitdagingen op hun bord. Zo worden sekswerkers regelmatig uitgesloten van populaire sociale media en zijn er veel banken die weigeren betalingsverkeer te faciliteren. En hoewel sekswerk een legaal beroep is, staan veel gemeenten prostitutie vanuit huis op dit moment niet toe. Het wordt sekswerkers dus niet makkelijk gemaakt.

“Een sekswerker is een complex en genuanceerd wezen, dus eigenlijk net als ieder mens,” aldus Yvette Luhrs. Hen is sekswerker en sekswerkersrechtenactivist en heeft in diens carrière al een hoop zien veranderen in de sekswerkindustrie. Maar ook in het publieke debat. Daar gaat het steevast over de verschuiving van fysieke werklocaties naar online adverteren, maar vaak stopt de discussie daar. De geleefde ervaringen van sekswerkers wordt genegeerd. Yvette: “De risico’s op het gebied van privacy en digitale veiligheid worden enorm onderschat.” Waar het in andere sectoren strak geregeld is, of juist weinig geregeld hoeft te worden, is het voor sekswerkers een bureaucratisch doolhof.

In tegenstelling tot de heilige kracht die sekswerkers waren in de oudheid, wordt de beroepsgroep vanuit wet- en regelgeving tegenwoordig geregeld in één zin genoemd met mensenhandel. Iets wat Yvette ook vaak tegenkomt wanneer hen in gesprek is met instanties. De overheid wil de veiligheid van sekswerkers waarborgen, maar het tegenovergestelde gebeurt. “We moeten ons beschermen tegen personen die ons kwaad willen doen, maar ook overheden die onze rechten inperken en daarmee kwaadwillende faciliteren.” Hoewel de intenties achter de maatregelen niet altijd verkeerd zijn, pakken ze – door het gebrek aan echte ervaringen van sekswerkers – vaak anders uit. Hierdoor blijft het debat rondom sekswerk en privacyproblematiek onveranderd.

Door de ogen van een sekswerker

Tijdens de negende editie van de Privacyrede vertelt Yvette aan de hand van verschillende anekdotes, overpeinzingen en scènes een genuanceerd verhaal over sekswerk. Een verhaal dat is gebaseerd op diens ervaring en expertise. Yvette specialiseerde zich in pornografie, een thema dat centraal stond tijdens diens studie aan de UvA. Hen werkte zowel voor als achter de camera en maakte onder andere de documentairereeks ‘Ik word prostituee’. Op dit moment is Yvette actief bij de Sekswerk Alliantie Destigmatisering en het mediaplatform RedInsight.org.

Verwacht geen gepolijst verhaal over wet- en regelgeving, maar een uitnodiging om verder te kijken en een blik te werpen op de moderne realiteit van sekswerk. Met behulp van decor en kostuum zal hen verschillende aspecten belichten. Yvette: “In een theatrale performance probeer ik de gelaagdheid van privacyproblemen binnen sekswerk aan te stippen.” Van het beschermen en vrijgeven van jouw online identiteit tot platform-discriminatie en intimiteit online. Hoe wordt intimiteit vormgegeven in een digitale omgeving?

Over de Privacyrede

De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Elk jaar nodigen we een spreker uit om een onderbelichte stem in het debat te vertegenwoordigen. Hiermee willen we steeds een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. Dit jaar spreekt Yvette Luhrs op donderdag 7 november over sekswerk in een digitale wereld. Klik hier voor meer informatie en tickets. Met de kortingscode “NIEUWSBRIEF20” ontvang je 20% korting op een kaartje!

Samengesteld door
In samenwerking met