Momenteel zie ik een herleving van anti-racisme, dekoloniale en feministische bewegingen in de samenleving met als streven een meer gelijkwaardige en rechtvaardige maatschappij voor iedereen. Door het coronavirus zijn de programma’s van de Week Tegen Racisme helaas uitgesteld en is de landelijke demonstratie afgezegd. Toch wil ik van dit moment gebruikmaken om stil te staan en te luisteren naar de verhalen van onze oudere generaties en bewegingen die zich onvermoeibaar hebben ingezet voor onze vrijheden en positie in de samenleving. De huidige zelfquarantaine schept ruimte om inspiratie op te doen en meer te leren voer de verhalen van vroeger. Zo kunnen we in onze collectieve herinnering ook ruimte maken voor minder gehoorde verhalen.

Dinsdag 24 maart stond in de Volkskrant dan ook omschreven hoe de Nigeriaanse schrijver Ben Okri ervaringen deelde van hoe hij als kind moest binnenblijven met zijn familie tijdens een burgeroorlog. Zo vertelde hij: ‘Toen ons gezin was samengeperst in een kleine ruimte, heb ik het meest heb geleerd over mijn culturele geschiedenis, en de levens van mijn ouders. Ze vertelden verhalen ter afleiding, om ons te amuseren en vooral om angst af te wenden.’ Ik wil met onderstaande programma’s in elk geval stil staan en interesse wekken over de bijdragen en verhalen van oudere generaties. Ik hoop dan ook dat de huidige situatie mensen aanzet om ook eens met je oma of opa te bellen en om te vragen waar zij vroeger stonden toen de anti-apartheid beweging zo groot was. Misschien waren zij wel betrokken bij een kaakbeweging, of kunnen ze je meer vertellen over hun reis naar Nederland. Wellicht waren ze actief in hun eigen gemeenschap, de buurt of het onderwijs.

Vanuit deze motivatie deel ik graag met jullie de Emancipating History reeks, waar we juist de minder gehoorde verhalen van onze oudere generatie activisten van kleur zichtbaar maken. Dit activisme is ook hun activisme. Zij die zich gedurende de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90 in Nederland onvermoeibaar hebben ingezet en streden voor een betere samenleving voor ons allemaal. Deze zijn dan ook vastgelegd in een serie programma’s die terug te zien zijn via YouTube.

Max’ Kijklijst: Emancipating History: Verhalen van vroeger

Emancipating History #1 | De Zwarte Migranten- en Vluchtelingen- Vrouwenbeweging
31 OKT 2019 | Wat is de geschiedenis van de Zwarte Migranten- en Vluchtelingen- Vrouwenbeweging? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Emancipating History #2│Zwarte Piet-Debat: Toen en Nu
14 NOV 2019 | Het debat rond Zwarte Piet wordt al sinds de jaren 60 gevoerd. Hoe kijken de verschillende generaties terug op hun protest? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Emancipating History #3│Migranten Arbeidersbewegingen
23 JAN 2019 | Op welke manier organiseerden Turkse en Marokkaanse migranten en gastarbeiders zich toen ze naar Nederland kwamen in de 20e eeuw? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Emancipating History #4│LHBTQI+ van kleur: toen en nu
27 FEB 2019 | Hoe organiseerden LHBTQI+ gemeenschappen van kleur zich in de jaren 60, 70 en 80? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Max’ Luistertip: Emancipating History: Verhalen van Vroeger

De Correspondent: Goede Gesprekken | Lex Bohlmeijer in gesprek met Simone Zeefuik.
Als wij over het verleden praten, hanteren we – met een zekere achteloosheid – taal en beelden waarin allerlei sporen zitten van racisme. Dit is de stellige overtuiging van communicatie-expert Simone Zeefuik (1982). Zij heeft zich met een aantal geestverwanten ten doel gesteld om die culturele erfenis aan de kaak te stellen. Decolonizing the Museum. Dan komt een ideologie bloot te liggen die een eeuwenlange misdadige praktijk heeft gesteund, en die stiekem nog steeds werkzaam is.

Samengesteld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
Dit artikel gaat over