In het Nederland van de jaren 60, 70 en 80 van de 20ste eeuw organiseerden vrouwen van kleur zich vanuit verschillende hoeken en identiteiten onder de Zwarte Migranten- Vluchtelingen- Vrouwen-beweging, lang voordat het begrip ‘intersectionaliteit’ breed werd gebruikt in het huidige maatschappelijk debat. Wat was de context toen en hoe organiseerden zij in solidariteit met elkaar? Waaruit kwam de behoefte om zich los van de toenmalige vrouwenbeweging te organiseren en wat waren hun strategieën voor verandering? Wat zijn overeenkomsten, verschillen en lessen die we kunnen trekken voor het activisme van nu?
Dit is de eerste editie van een nieuwe programmareeks van Pakhuis de Zwijger die minder bekende verhalen en geluiden van de protestgeneraties van de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw onder de aandacht wil brengen.
Emancipating History: onbekende emancipatie- en protestbewegingen van toen
De jaren 60, 70 en het begin van de jaren 80 stonden in het teken van activisme, emancipatiebewegingen en protest. Men is vaak bekend met de vrouwenbeweging, de kraakbeweging en de antikernenergiebeweging. Tegelijkertijd stonden die jaren ook in het teken van minder gehoorde vormen van activisme, zoals de zwarte krakersbeweging in Amsterdam Zuidoost, de hongerstaking van Marokkaanse arbeiders en de Zwarte Migranten- en Vluchtelingen- Vrouwenbeweging. Momenteel zien we weer een herleving van activisme, emancipatie- en protestbewegingen. De nieuwe programmareeks Emancipating History van Pakhuis de Zwijger onderzoekt wat we in deze tijd kunnen leren van de voorgaande generaties activisten en emancipatiebewegingen.