Stel je voor, een stad zonder makers. In die stad halen we al onze ambachtelijke producten van buitenaf, heb je de auto nodig om je fiets naar de fietsenmaker te brengen, is het duurzaam hergebruiken van materialen slechts een droom en missen we verscheidenheid aan functies en inwoners die de stad zo prettig maakt.
Het is vijf voor twaalf voor de Amsterdamse makers en daarom werken Waag, het Hout- en Meubileringscollege en Pakhuis de Zwijger al bijna drie jaar aan het project Centrinno, met als doel: Het bevorderen van circulair makerschap in Amsterdam door de zichtbaarheid, erkenning en bestaanszekerheid van makers te vergroten. Op 13 juni om 20:00 uur in de Grote Zaal bij Pakhuis de Zwijger komt het werk van de afgelopen jaren samen in een politiek programma met de Amsterdamse gemeenteraad.
Wat is Centrinno?
Centrinno is een onderzoeksproject gesponsord door de Europese Commissie dat zich richt op het potentieel van industrieel erfgoed voor het creëren van nieuwe culturele landschappen en het versterken van lokaal makerschap ter bevordering van circulaire steden. 9 steden in Europa werken aan hun eigen pilot en vormen een netwerk waarin onderling kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Iedere stad heeft haar eigen focus en uiteraard haar eigen uitdagingen. Zo ligt in Parijs de focus op stedelijke voedselsystemen, werkt Blönduós (IJsland) aan een TextileLab en werkt Talinn aan het versterken van een lokale makerscommunity.
Wat gebeurt er in Amsterdam?
In Amsterdam ligt de focus op Noord, waar momenteel een groot aantal maakbedrijven gevestigd is en gentrificatie met een rap tempo de huurprijzen laat exploderen. Veel makers zijn genoodzaakt in de komende jaren hun deuren te sluiten of te verhuizen naar plekken buiten de stad, wat op deze interactieve kaart te zien is. Voor de zichtbaarheid en erkenning van deze groep makers hebben wij de tentoonstelling Makers van Noord gerealiseerd, die op verschillende plekken in Amsterdam het afgelopen jaar te zien was. Daarnaast is er onder de noemer van Centrinno Schools gewerkt aan het betrekken van ruim 500 scholieren bij een project over het zichtbaar maken van makers in hun buurt op een creatieve manier.
Naast de focus op zichtbaarheid en educatie heeft Pakhuis de Zwijger de afgelopen jaren een actief aandeel gehad in de beleidslobby om de bestaanszekerheid van makers binnen het Amsterdamse beleid te versterken. We organiseerden meerdere programma’s in de afgelopen twee jaar waarin het agenderen van het huisvestingsprobleem van makers centraal stond, de behoeftes van Amsterdamse makers onder de loep genomen werden en onderzocht werd aan welke knoppen we moeten draaien voor een beter makersbeleid.
Het slotprogramma op 13 juni
Nu we tegen het eind van het project aanlopen, moet de urgentie des te duidelijker zijn. Ter voorbereiding hebben we daarom twee sessies georganiseerd: in januari met makers uit te stad waarin zij hun grootste uitdagingen konden delen en oplossingen konden voordragen, en in maart een verdiepende brainstorm met stakeholders van de gemeente en een ontwikkelaar om beleidsinstrumenten te identificeren.
Op 13 juni komt dit allemaal samen in een programma waar we met makers, ontwikkelaars, onderzoekers, ambtenaren en raadsleden zoeken naar nieuwe manieren van samenwerking zodat makers en ambachtslieden in de toekomst op een betaalbare en duurzame manier in de stad hun werk kunnen blijven doen. En we komen niet ver zonder politiek draagvlak, dus houden we een politiek gesprek met Amsterdamse raadsleden waarin zij gevraagd worden naar wat zij voor de makers gaan betekenen de komende jaren.
Ook is er ruimte voor deelname uit het publiek. We hebben deze avond de makers nodig om hun stem te laten horen! Dus deel dit event en draag bij aan een betere toekomst voor makers! Reserveer hier je gratis plek!