Wij nodigen alle makers uit Amsterdam uit om mee te praten! De ruimte in onze stad Amsterdam is schaars, zo ook voor onze makers. Veel schoenmakers, lassers, houtbewerkers en andere makers dreigen de stad te moeten verlaten vanwege tijdelijke contracten en een tekort aan betaalbare ruimtes of personeel. Dit terwijl wij ze hard nodig hebben en ze bijdragen aan een duurzame en complete stad. In dit programma nodigen we makers uit om samen hun belangen te bespreken en te formuleren wat zij nodig hebben voor een blijvende aanwezigheid in Amsterdam. Dit is een voorbereidend programma op een later programma dat in het voorjaar zal plaatsvinden. Dan gaan wij in gesprek met bestuurders en vastgoedpartijen over meer perspectief voor makers in de stad.

Credit picture: Austin Ramsey via Unsplash.

In dit programma staat interactie centraal. Enkele makers vertellen hun verhaal aan de gesprekstafel, maar het gesprek vindt voornamelijk met het publiek plaats. Er is dus genoeg ruimte om alle urgenties, suggesties en ideeën gezamenlijk te bespreken.

Over de sprekers:

Martijn Lammerts is stagiair bij het Future Heritage Lab van Waag. Hij heeft onderzoek gedaan naar de staat van maakbedrijven en ambacht in Amsterdam-Noord voor het project Centrinno. Vanavond presenteert hij de interactieve kaart die de toekomst van makers in Amsterdam-Noord presenteert.

Hade Steenwinkel is directeur bij Fiction Factory, een professioneel en goed geoutilleerd bouwatelier in Amsterdam Noord (Noordelijke IJ-oevers West). In opdracht van architecten en ontwerpers maken ze winkelinterieurs, tentoonstellingen en verschillende one-off producties. Ook maken ze meubels en prefab modulaire units (Wikkelhuis). Duurzaamheid en circulariteit staan hierbij hoog op de agenda.

Dexter van Ekeren is meubelmaker en zit gevestigd in creatieve broedplaats Kunstlicht. Hij is momenteel op zoek naar een nieuwe werkplaats met genoeg ruimte en meer zekerheid, wat tot nu toe nog niet mocht baten. Ook heeft hij vanwege de hoge huurprijzen een woning buiten Amsterdam moeten zoeken.

Lizzie Clarijs is meubelmaker en part-time werkzaam bij Woodies at Berlin (NDSM), waar ze boten en schepen in alle formaten maken. Ook voor dit bedrijf is de toekomst in Noord onzeker.

DossierCENTRINNO Amsterdam
Group 5 Circulair
In samenwerking met
ProgrammareeksCENTRINNO

Hoe kunnen we industrieel erfgoed in de stad behouden en een nieuwe twist geven zodat het een rol krijgt in een nieuwe, lokale maakeconomie? En hoe zorgen we dat alle creatieve, duurzame en sociale makers niet de stad worden uitgeduwd vanwege te grote grond- en huurprijzen? Binnen het Europese project CENTRINNO laat Pakhuis de Zwijger, samen met Waag en het Hout- en Maubileringscollege, de waarde van makerschap in de stad zien.