Stilletjes verdwijnen steeds meer houtschaverijen, schoenmakers en lassers uit de stad. Dat terwijl Amsterdam om in 2050 circulair te zijn juist keihard een lokale maak- en reparatie-economie nodig heeft. Hoe kunnen we het tij keren? Kom langs en kom meer te weten over het nieuwe broedplaatsenbeleid voor creatieve makers en de mogelijkheden om makers met een sociale en duurzame functie een betaalbare plek te bieden in onze stad.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierCENTRINNO Amsterdam
Group 5 Circulair

Over de sprekers

Marleen Dijkhof is de oprichter van de Schoenmakerette in de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord. Zij opende de winkel in 2016 met een duurzame missie; om mensen vaker te laten kiezen voor reparatie in plaats van nieuwe kleding kopen en om het vak van schoenmaker uit te dragen. Nu ziet zij zich helaas – net als veel andere schoenmakers – genoodzaakt de winkel te sluiten. Zij is moegestreden als ondernemer en opleider, maar ook nog strijdbaar en van plan haar missie op een andere manier voort te zetten.

Stephan Welie is locatiedirecteur van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Hij wordt nog vaak verrast door de hoeveelheid creativiteit bij zijn studenten die worden opgeleid tot o.a. meubelmaker, interieurontwerper, creatief vakman/ -vrouw of houtbewerker. Graag zou hij een steviger binding met de stad zien, bij zowel de aankomende studenten als de alumni die een werkplek zoeken.

Fotograaf Joshua Abebrese portretteerde voor de reeks “Makers van Noord” verschillende vakmensen in Amsterdam Noord. Van de goudsmid tot de elektricien en van de garagehouder tot de kledingmaker; Joshua legde de kern van hun werk vast. De expositie Makers van Noord is nog tot en met 27 augustus te zien in Museum Amsterdam Noord. Deze bijeenkomst toont Joshua ook de niet getoonde beelden.

Jan Scholte is filmmaker met een oog voor het behoud van makers, het menselijke, het ambacht en het belang daarvan voor de maatschappij. In zijn films geeft hij aandacht aan winkels waarin ambacht, bezieling, persoonlijkheid belangrijker zijn dan omzet en 24 uur per dag draaien. Zijn film over fourniturenzaak Winckel 213 werd geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. Nu maakt hij een portret van de sluiting van de Schoenmakerette, waarvan hij de eerste beelden tijdens dit programma zal laten zien.

Jaap Schoufour is sinds 2019 partner en senior-adviseur bij bureau STIPO. Hij deed daar onder anderen de verkenning van een exploitatiemaatschappij in het Hamerkwarier om betaalbare ruimtes voor makers in de stad te vinden.

Banu Kabadayi bekijkt de kwestie van twee kanten. Vanuit haar werk als gebiedsmakelaar in de Oude Pijp probeert ze ambachten vanuit de gemeente hun plek te laten behouden. Aan de andere kant is ze bestuurslid bij creatieve broedplaats Kunstlicht (Motorkade 9) die een tijdelijke plek in Amsterdam Noord heeft.

Evelien van Batenburg is planoloog bij de afdeling ruimte en duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Samen met haar collega’s van economische zaken en grond en ontwikkeling werkt zij aan de beschikbaarheid van bedrijfsruimtes in Amsterdam.

Koen Lottes is de eigenaar van Ydefix Schaverij. Deze ambachtelijke houtschaverij, waarvan de werkplaats nu nog aan de Papaverweg ligt, zal Noord moeten verlaten. Zij hebben een nieuwe plek in Wormerveer gevonden.

Frank Hemeltjen is erfgoedzorg adviseur bij Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Hij doet onderzoek naar ambachten en ambachtsplekken en zal uitleggen wat hun waarde is voor de stad en waarom het belangrijk is voor de leefbaarheid en levendigheid van de buurt om werkplaatsen in de wijk te behouden.

Erik Schmit is D66-raadslid in Amsterdam en draagt de maakindustrie een warm hart toe. Aan het einde van het programma reflecteert Erik op de verantwoordelijkheid van de politiek.

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
Partners
ProgrammareeksCENTRINNO

Hoe kunnen we industrieel erfgoed in de stad behouden en een nieuwe twist geven zodat het een rol krijgt in een nieuwe, lokale maakeconomie? En hoe zorgen we dat alle creatieve, duurzame en sociale makers niet de stad worden uitgeduwd vanwege te grote grond- en huurprijzen? Binnen het Europese project CENTRINNO laat Pakhuis de Zwijger, samen met Waag en het Hout- en Maubileringscollege, de waarde van makerschap in de stad zien.