Industrieel modulair bouwen kan de oplossing zijn voor vele uitdagingen waar de bouwsector mee te maken heeft. Dit is veel meer dan de containers of legoblokken, waar dit vaak mee wordt geassocieerd. Dat het geen echte woningen zijn of minder kwalitatief zijn, is niks van waar, zegt Joziene van de Linde. Vanuit Pakhuis de Zwijger hebben wij uitzicht over het fantastisch uitziende hotel Jakarta, wat ook een modulair gebouw is. Ook zijn de woningen in het nieuwbouwwijk Switi volledig modulair gebouwd, waar Edward Zevenbergen over zal vertellen tijdens het programma. Het aantal modulaire woningen in Nederland groeit, echter is het breed toepassen van modulair bouwen soms nog lastig. Hoe kunnen we modulair bouwen beter laten integreren in de bouwsector?

Modulaire woningen worden als complete modules met kabels en leidingen in de fabriek geproduceerd. Op de bouwplaats worden deze modules aan elkaar gemonteerd tot één gebouw. Door deze methode kunnen de gebouwen later makkelijk uit elkaar worden gehaald. Modulaire woningen zijn inzetbaar voor tijdelijke en permanente huisvesting. Door het digitaliseren van de bouwketen worden door robots de losse elementen geproduceerd. Door standaardisering kan dit proces snel en kwalitatief hoogwaardig in elkaar worden gezet.

Industrieel modulair bouwen kan de oplossing zijn voor vele uitdagingen waar de bouwsector mee te maken heeft. Doordat de elementen in de fabriek worden geproduceerd, wordt er op de bouwplaats binnen enkele dagen de woningen in elkaar gezet. Dit zorgt voor minder overlast voor de buurt en wordt het bouwproces minder beïnvloed door het weer. Dit levert een tijdswinst op van 30-50% ten opzichte van de traditionele bouw. Hiernaast is door de industrialisatie tot 50 procent minder CO2- en een kwart minder stikstof uitstoot per project.

Echter is het breed toepassen van modulair bouwen soms nog lastig. Modulair bouwen vergt een andere manier van werken, wat het bouwproces verandert. We staan middenin deze transitie, waarbij er nog veel geleerd moet worden, hoe wij het best modulair bouwen kunnen inzetten. Hierbij zal de gehele bouwketen een steentje moeten bijdragen om modulair bouwen tot een succes te maken. Welke stappen moeten er gezet worden om dit te bereiken?

We gaan donderdag 2 februari om 20:00 in gesprek met onder andere: Joziene van de Linde (Commercieel directeur De Meeuw), Roberto Meyer (Founder/ Principal architect bij MVSA Architects), Frits Palmboom (Medeoprichter Palmbout Urban Landscapes) Djordy van Laar (Projectleider Duurzaamheid & Innovatie, Business Developer bij IGG Bouweconomie), Edward Zevenbergen (Directeur Projecten BPD Gebiedsontwikkeling), Thijs Asselbergs (Architect en hoogleraar Architectural Engineering aan de Technische Universiteit Delft), Eldin Fajkovic (Hoofd Architect Respace) en Martijn Overmulder (Ambtelijk Opdrachtgever G&O Bedrijventerreinen en Innovatiedistricten) over de uitdagingen en we brengen de mogelijke oplossingen in kaart.

Luister, praat en denk mee op 2 februari en meld je gratis aan voor dit programma!