In de Oorzaken Podcast Academy Nieuw-West leer je in een paar maanden alles over het maken van een professionele podcast. Tijdens de cursus leer je hoe je jouw verhaal kunt vormen tot een boeiende podcast. Met sound design, interviews en muziek kun je jouw publiek online iets moois aanbieden dat ze niet snel zullen vergeten.

Voor wie? Dit traject is bedoeld voor bewoners van Nieuw-West tussen de 18 en 30 jaar oud. Je hebt geen ervaring nodig, maar het is wel handig als je geïnteresseerd bent in storytelling, spoken word, literatuur of documentaires.

Waar en wanneer? De activiteiten vinden plaats op acht zaterdagen van februari t/m april en één vrijdag in juni 2023. Locatie is New Metropolis Nieuw-West, Burgemeester Rendorpstraat 1 in Amsterdam. De kick-off inclusief kennismakingsdiner is op 25 januari 2023, tussen 17:00 – 21:30 uur. Bekijk hier de overige data.

Wat is een podcast? Een geluidsbestand dat je zelf kunt uitkiezen in podcast-apps als iTunes, Spotify of Acast. Je hebt podcasts waarin mensen samen een gesprek voeren aan tafel over een bepaald onderwerp, maar er zijn ook podcasts die meer een verhaal vertellen en sound design en muziek gebruiken. Zoals in een speelfilm of een documentaire. Het zijn deze laatste soort podcasts waar we op focussen in de Oorzaken Academy.

Wat houdt de Oorzaken Podcast Academy Nieuw-West precies in? De Oorzaken Academy bestaat uit 5 zaterdagen waarop je workshops krijgt in researchen, interviewen, opnemen en monteren. Daarnaast zijn er 3 dagen waarop je in het Podcastlab onder begeleiding aan je eigen verhaal kan werken. Bijvoorbeeld als je er niet uitkomt met het montageprogramma, of als je nog even wil brainstormen over je idee. Als afsluiting bezoek je een dag voor professionele podcastmakers tijdens Oorzaken Festival in juni. Hier zijn allemaal masterclasses van (inter)nationale podcastmakers te bezoeken en kun je je netwerk uitbreiden.

Van wie krijg ik les? Je aanspreekpunt tijdens het hele traject is Yula Altchouler. Zij maakt documentaires voor radio, podcast en televisie en begeleidde veel jonge makers. Daarnaast krijg je workshops van ervaren podcastmakers Vinny Tailor, Jair Stein, Siona Houthuys (Audiocollectief SCHIK) en Tjitske Mussche.

Hoeveel tijd kost het me? In ieder geval de 5 workshopdagen en de professionals dag op Oorzaken Festival. De podcastlabs zijn niet verplicht, maar wel handig. Na elke workshopdag krijg je huiswerk. Bijvoorbeeld om naar voorbeelden te luisteren, of aan je plan verder te werken. Houd rekening met gemiddeld 2 uur huiswerk per week in de drie maanden dat de cursus duurt.

En daarna? Je werkt in deze Academy aan een podcast van 8-10 minuten. Die wordt ook op iTunes, Spotify en andere platforms gepubliceerd. In mei organiseren we een avond in New Metropolis Nieuw-West waar deze verhalen aan de buurt worden gepresenteerd. Daarvoor kun je ook jouw familie, collega’s, buren en vrienden uitnodigen. Ook maken we van de verhalen een geluidswandeling door de buurt die tijdens Oorzaken Festival 2023 voor mensen van buiten het stadsdeel te volgen is.

Kosten? Om mee te doen vragen we 30 euro incl. btw. Die betaal je voorafgaand aan het traject. De rest van de kosten worden gedekt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Stadsdeel Nieuw-West.

Wat heb je nodig? Veel zin en een koptelefoon. Verder niets! Wij zorgen voor apparatuur. Het is handig als je een eigen laptop hebt, maar als je die niet hebt, kun je er een van ons lenen.

Geïnspireerd om mee te doen? Stuur snel en mail naar [email protected] waarin je wat vertelt over jezelf en je motivatie om mee te willen doen. Heb je al een idee voor een verhaal, laat het ons weten! Als je eerst nog wat meer wil weten over de Oorzaken Academy, kun je ons natuurlijk alles vragen.