Hoe kom je als jongere uit Nieuw-West aan een betaalbare huurwoning tijdens deze wooncrisis? Welke knelpunten worden er gesignaleerd op het gebied van wonen door woningzoekende jongeren, maar ook door woningcorporaties en de gemeente? En hoe kun je je als doelgroep organiseren en je stem laten horen? Deze vragen en meer kwamen dinsdagavond 25 januari 2022 aan bod gedurende ‘Nieuw-West Groeit #4: Jong & Wonen’. Tijdens deze (Zoom) bijeenkomst zijn we in gesprek gegaan met experts, professionals en jongeren om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Hieronder een beknopte samenvatting van het gesprek inclusief de eerste actiepunten op de agenda én de oproep om aan te sluiten en je stem te laten horen.

De sessie begon ludiek met de vraag naar hoe ieders droomwoning er uitziet. Van alles kwam voorbij: een vrolijke kluswoning, de lucht in met een woontoren vol familieleden in hartje Kolenkit – “lijkt mij best vet om met mijn vijf broertjes allemaal boven mijn ouders te gaan bouwen” – een kasteel met een mooi gebergte daaromheen, en “ja, ik ben ook niet heel realistisch nu, maar een penthouse vind ik heel mooi.” Daarnaast werd als ideale woonvorm de woongroep opvallend vaak genoemd, dit in de hoedanigheid van een appartementencomplex met veel gemeenschappelijke ruimtes om spullen te delen en buren gemakkelijker te treffen.

Zichtbaarheid van jongerendoelgroep vergroten
De rest van de bijeenkomst verliep chaotisch doch gestructureerd. De belangrijkste roep vanuit de gemeente (Nabila Bouabbouz, manager gebiedsontwikkeling en transformatie) en de woningcorporaties (hier vertegenwoordigd door Marien de Langen, vertrekkend bestuurder Stadgenoot) was die om de zichtbaarheid van de doelgroep te vergroten. Aldus Nabila Bouabbouz: “De groep jongeren op zoek naar een woning is heel groot, zegt mijn gevoel. Maar hij is voor mij niet altijd zichtbaar.” Ofwel: wie is die woningzoekende jongere precies? En tegen welke specifieke problematiek loopt deze jongere aan?

Daarbij moet de ‘woonvraag’ uit de privésfeer worden getrokken en moet het tot onderwerp worden gemaakt van een publiek dialoog. Aldus Marien de Langen moeten jongeren beseffen dat ze best “een groter stuk van de taart mogen eisen.” Om de boodschap over te brengen moet de organisatiegraad van deze jongeren worden verhoogd. Door jezelf als jongerendoelgroep te organiseren en je stem te laten horen kan de urgentie van de woonvraag voelbaar worden gemaakt bij de politiek.

Een heldere oproep aan de jongeren dus: organiseer jezelf als doelgroep; vergroot je zichtbaarheid; leg een helder eisenpakket op tafel zodat de politiek zich hierover kan buigen.

Sluit aan! Uiteraard is het niet gelukt om tijdens deze bijeenkomst antwoorden te vinden op al bovenstaande vragen, en zijn er vooral veel nieuwe vragen bijgekomen. Toch zijn er in het gesprek een aantal sterke punten naar voren gekomen waar we verder mee aan de slag kunnen gaan de komende tijd. In eerste instantie richten wij ons op het vergroten van de zichtbaarheid van de woningzoekende jongerendoelgroep.

Ben of ken jij een jongere in Nieuw-West die op zoek is naar een woning? Heb je een idee over hoe we de zichtbaarheid van de jongerendoelgroep kunnen vergroten? Of heb je een ingeving over hoe de jongerendoelgroep zich kan mobiliseren om in actie te komen? Sluit dan aan en laat je stem horen!

Kom naar onze volgende sessie (met pizza’s) op dinsdag 22 februari om 18.00 uur of stuur ons een DM via instagram of wandel een keertje naar binnen op locatie bij New Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1-3).

© Dorota Dabrowska, screenshot van Zoom opname.