Momenteel worden Inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht wereldwijd geschonden. Privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen zorgt daarbij voor verdere marginalisering van Inheemse volkeren. Het gevolg is een globale klimaat-, en milieu catastrofe. Daarom is het belangrijk dat Inheemse stemmen worden gehoord, zij zijn onze kennisdragers. In de eerste aflevering van het drieluik van Indigenous liberation praten we over Recht op zelfbeschikking. Hoe kunnen we vanuit Nederland het recht op zelfbeschikking van inheemse volkeren versterken?

In deze video volgen we Cesar Taguba, Igorot-ouder uit de Cordillera regio in Noord-Luzon, Filipijnen. Hij kwam in de jaren ’80 naar Nederland en vestigde zich in Amersfoort. Dat hij politiek vluchteling was, heeft hem nooit gestopt om zich ook vanuit hier onuitputtelijk in te zetten voor Inheemse rechten. Vanuit MABIKAs Foundation en samen met andere diasporas doet hij zijn best om de cultuur te blijven uitdragen en doorgeven. “Squatters in our own land” laat zien dat de strijd voor het recht op zelfbeschikking voor inheemse volken nog lang niet gestreden is.

Meer te weten komen? Kijk en praat mee via onze LIVECAST ‘Recht op Zelfbeschikking‘ op maandag 5 oktober in Pakhuis de Zwijger.

Deze video is gemaakt voor de reeks Indigenous Liberation, een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger, Stichting Aralez en Milieudefensie.

Samengesteld door
Fenno Verdaasdonk
Hoofd Marketing en Communicatie
Dit artikel gaat over