Door de gevolgen van de lockdown, waardoor voorzieningen zoals horeca, cultuur, sportfaciliteiten, scholen en kinderopvang gesloten zijn besef ik me wederom wat een grote rol onze leefomgeving heeft op ons leven. Vooral de beschikbaarheid van hoogwaardige openbare ruimte, flexibele plinten en voldoende groene ruimte voor iedereen is nu extra belangrijk. Toch zien we deze waarden vaker als bijzaak dan als hoofdzaak.

Ondanks dat ik best trots ben op de kwaliteit van onze leefomgeving staat deze in ons dichtbevolkte landje onder druk. De strijd om ruimte heeft ervoor gezorgd dat zachte waarden zoals groen niet voldoende worden erkend. Afgelopen weken trokken we massaal de natuur in om te ontsnappen uit het isolement waarbij gehele natuurgebieden werden overspoeld. Het is nu pijnlijk zichtbaar dat we te lang op dit soort waarden hebben bespaard en dat we de natuur veel meer moeten verweven met onze steden. Groen draagt namelijk niet alleen bij aan een fijne leefomgeving, maar speelt ook een belangrijke en functionele rol als het gaat om een rijke stedelijke biodiversiteit, verkoeling van de stad en het beperken van geluidsoverlast.

Maar denk ook aan alle gezinnen die nu thuiszitten en er achter komen dat hun huis veel te klein is, maar geen kant op kunnen. Hoe zorgen we dat er in de toekomst ook voor deze groep voldoende ruimte wordt gecreëerd in tijden van thuisisolatie? De beschikking over een gezonde en duurzame stedelijke structuur maakt steden veerkrachtig en in staat om te reageren op het onbekende. Ter inspiratie heb ik een aantal kijk- en luistertips verzameld.

Robbert’s Kijklijst: Hoeveel is onze leefomgeving waard?

Greening the City #1│De waarde van Groen
5 SEPT 2019Welke economische en ecologische waarde heeft groen in de gebouwde omgeving? Met o.a. Louise Vet. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Gebiedsontwikkeling #37│De ziel van de stad
28 OKT 2019Hoe bouw je een stad, wijk of buurt, waar iedereen zich thuis voelt? Klik hier om naar de programmapgaina te gaan.

Lab Haven-Stad #1│Leven in de nieuwe stad
30 JAN 2020Hoe maken we het grootste, nieuwe stuk Amsterdam voor en van iedereen?
Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Robbert’s Luistertip: Hoeveel is onze leefomgeving waard?

Pakhuis de Zwijger Podcast #39: Floris Alkemade over het ontwerpen van een betere wereld.
In deze zesde WeMakeThe.City podcast spreekt Maurice Seleky met Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Een gesprek over creatieve oplossingen voor de krapte op de huizenmarkt, tijdelijke woonruimte voor statushouders en het behoud van biodiversiteit.

 

 

Samengesteld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Dit artikel gaat over