De afgelopen jaren hebben we door corona veel tijd aan huis doorgebracht. Maar ook bezochten we weer massaal parken en natuurgebieden en beseffen we hoe belangrijk groen en natuur voor ons zijn. De mens heeft een inherent verlangen naar contact met de natuur, dat hebben we wel gemerkt!
Ongeveer 80 tot 90 procent van de tijd brengt de mens binnen door, of dit nu thuis is of op het werk. Een biofiel ontwerp haalt de natuur naar binnen door zo te ontwerpen dat de verbinding met de natuur centraal staat. Hoe belangrijk het is om biofiel te ontwerpen is de afgelopen tijd wel duidelijk geworden. Uit onderzoek blijkt dat de verbinding met natuur invloed heeft op de gemoedstoestand van mensen. Zo bevordert groen het herstel van ziekten, zorgt voor minder stress, een zorgt het voor een toename van productiviteit. Kortom: mensen voelen zich er beter door. Hoe kan dit op grote schaal worden gerealiseerd?
Op dinsdag 31 mei gaan we hierover in gesprek in ‘Het DNA van het Zandkasteel‘ in New Metropolis Zuidoost. Onder Daan Bruggink (oprichter en architect van bureau ORGA) en Hakim el Amradi (Biofiel ruimtelijk ontwerper, studio NousNous) schuiven aan tafel om over het belang van biofiel ontwerpen mee te praten.
Het vooruitstrevende architectenbureau Alberts en Van Huut was hier in de jaren ’80 al mee bezig. Met hun project ‘Living Architecture’ werken ze aan ’Een vorm van architectuur die is geïnspireerd door de natuur en is gebaseerd op schoonheid en harmonie’. Binnen het ontwerp is aandacht voor duurzaamheid en de herbestemming van gebouwen. Niet enkel goed voor de mens, maar ook voor het milieu! Het voormalige ING-kantoor gelegen in Amsterdam Zuidoost – dat al snel de bijnaam ‘Het Zandkasteel’ kreeg – is hier met zijn organische en dynamische vormen een heel goed voorbeeld van. Max van Huut (architect/directeur Alberts en Van Huut) presenteert in het programma zijn visie op ontwerpen volgens dit principe.
Het voormalige kantoorpand wordt nu omgevormd tot woningen, een school en horecagelegenheid. Het krijgt dus een gemengde functie en gaat open voor het publiek. Wat zijn de plannen rondom de renovatie het Zandkasteel en hoe verhoudt het zich in Zuidoost? Robert Kohsiek, directeur/medeoprichter van Wonam en ontwikkelaar van het Zandkasteel, vertelt hun visie op de plannen voor de renovatie. Desy Steneker van D/Dock gaat het hebben over de verwachte rol en impact van het Zandkasteel op de nieuwe gebruikers en de omgeving.
Kom naar het programma ‘Het DNA van het Zandkasteel’ op 31 mei in New Metropolis Zuidoost en hoor meer over de waarde van dit ontwerp principe en de toekomst van het Zandkasteel! Meld je hier aan voor het programma (gratis toegankelijk, reserveren verplicht).