Ongeveer 80 tot 90% van onze tijd brengen we binnen door, terwijl het menselijk verlangen vraagt om in contact te zijn met de natuur. Het biophylic ontwerp haalt de natuur naar binnen door zo te ontwerpen dat de verbinding met de natuur centraal staat. Hoe noodzakelijk is het om biophylic te ontwerpen? En hoe realiseerbaar zou dit zijn op grote schaal?

Het monumentale gebouw ‘Het Zandkasteel’ staat in Zuidoost en is in jaren ’80 ontworpen volgens het biophylic ontwerp. Anno 2022 zijn deze ontwerp principes actueler dan ooit. Momenteel ondergaat het Zandkasteel een transformatie waarbij de functie van het gebouw van werkfunctie naar een gemengde functie gaat. Het iconische gebouw van Zuidoost opent hiermee na al die jaren eindelijk haar deuren voor het publiek. Hoe verhoudt Het Zandkasteel zich in Zuidoost en welke rol zal het in de toekomst hebben?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Max van Huut (1947) is een Nederlandse architect die vooral bekend is door zijn organische architectuur. Samen met Ton Alberts ontwierp hij het Zandkasteel, waarna hij partner werd en in 1987 samen het Architectenbureau Alberts en Van Huut oprichtten. Dit bureau is nog steeds actief onder leiding van van Huut en hij heeft tal van bijzondere projecten en exposities gerealiseerd. Daarnaast verzorgd hij internationaal lezingen, colleges en workshops over Living Architecture.

Daan Bruggink richtte in 2007 ORGA Architect op vanuit één visie: biofilisch en biobased bouwen is de toekomst. Hij ontwerpt vanuit de overtuiging en biophilic visie dat je met natuurlijke herbruikbare materialen niet alleen prachtige duurzame gebouwen kunt creëren maar ook zorgt voor een organische balans waarin mensen, flora en fauna optimaal kunnen leven, wonen en werken. Hij is daarnaast gepassioneerde spreker met een visionaire toekomstvisie en heeft keynotes gepresenteerd op grote en kleine podia voor o.a. TEdx, de Rijksbouwmeester, overheidsinstanties, branche gerelateerde bijeenkomsten, evenementen, presentaties en zelfs op festivals.

Hakim el Amrani ontwerpt met zijn bedrijf Studio NousNous groene en gezonde ruimtes. Zijn missie is om alle grenzen tussen ruimtes en natuur te vervagen en pleit voor groene verjongende helende ruimtes. Binnen en buiten worden gecombineerd en op de natuur gebaseerd ontwerp wordt geïmplementeerd. Dit wordt gedaan door het toepassen van biofiele ontwerpstrategieën met het oog op een tijdperk waarin steden snel groter worden, terwijl alle ecosystemen die we hebben zieker worden.

Robert Kohsiek is directeur en medeoprichter van Wonam. Wonam neemt het initiatief tot de realisatie van nieuwe huurwoningen in Amsterdam en Utrecht door de bundeling van vermogen en vraag. Als ontwikkelaar zijn zij verantwoordelijk voor de gehele renovatie van het Zandkasteel.

Desy Steneker is architect bij D/DOCK en houdt zich voornamelijk bezig met de binnenkant van het Zandkasteel. We gaan met haar in gesprek over de renovatie van het gebouw en de verwachte rol en impact van het Zandkasteel op de nieuwe gebruikers en haar omgeving.

DossierZuidoost Groeit
Leefbaar
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.