Ongeveer 80 tot 90% van onze tijd brengen we binnen door, terwijl het menselijk verlangen vraagt om in contact te zijn met de natuur. Het biophylic ontwerp haalt de natuur naar binnen door zo te ontwerpen dat de verbinding met de natuur centraal staat. Hoe noodzakelijk is het om biophylic te ontwerpen? En hoe realiseerbaar zou dit zijn op grote schaal?
Het monumentale gebouw ‘Het Zandkasteel’ staat in Zuidoost en is in jaren ’80 ontworpen volgens het biophylic ontwerp. Anno 2022 zijn deze ontwerp principes actueler dan ooit. Momenteel ondergaat het Zandkasteel een transformatie waarbij de functie van het gebouw van werkfunctie naar een gemengde functie gaat. Het iconische gebouw van Zuidoost opent hiermee na al die jaren eindelijk haar deuren voor het publiek. Hoe verhoudt Het Zandkasteel zich in Zuidoost en welke rol zal het in de toekomst hebben?
Max van Huut (1947) is een Nederlandse architect die vooral bekend is door zijn organische architectuur. Samen met Ton Alberts ontwierp hij het Zandkasteel, waarna hij partner werd en in 1987 samen het Architectenbureau Alberts en Van Huut oprichtten. Dit bureau is nog steeds actief onder leiding van van Huut en hij heeft tal van bijzondere projecten en exposities gerealiseerd. Daarnaast verzorgd hij internationaal lezingen, colleges en workshops over Living Architecture.
Daan Bruggink richtte in 2007 ORGA Architect op vanuit één visie: biofilisch en biobased bouwen is de toekomst. Hij ontwerpt vanuit de overtuiging en biophilic visie dat je met natuurlijke herbruikbare materialen niet alleen prachtige duurzame gebouwen kunt creëren maar ook zorgt voor een organische balans waarin mensen, flora en fauna optimaal kunnen leven, wonen en werken. Hij is daarnaast gepassioneerde spreker met een visionaire toekomstvisie en heeft keynotes gepresenteerd op grote en kleine podia voor o.a. TEdx, de Rijksbouwmeester, overheidsinstanties, branche gerelateerde bijeenkomsten, evenementen, presentaties en zelfs op festivals.
Hakim el Amrani ontwerpt met zijn bedrijf Studio NousNous groene en gezonde ruimtes. Zijn missie is om alle grenzen tussen ruimtes en natuur te vervagen en pleit voor groene verjongende helende ruimtes. Binnen en buiten worden gecombineerd en op de natuur gebaseerd ontwerp wordt geïmplementeerd. Dit wordt gedaan door het toepassen van biofiele ontwerpstrategieën met het oog op een tijdperk waarin steden snel groter worden, terwijl alle ecosystemen die we hebben zieker worden.
Robert Kohsiek is directeur en medeoprichter van Wonam. Wonam neemt het initiatief tot de realisatie van nieuwe huurwoningen in Amsterdam en Utrecht door de bundeling van vermogen en vraag. Als ontwikkelaar zijn zij verantwoordelijk voor de gehele renovatie van het Zandkasteel.
Max van Huut en zijn inmiddels overleden compagnon Ton Alberts groeiden vorige eeuw uit tot een van de bekendste architectenduo’s van Nederland. Iconische gebouwen als het Gasuniegebouw in Groningen en het Zandkasteel in Amsterdam werden in die tijd door het Architectenbureau Alberts & Van Huut ontworpen. In een tijd waarin circulair bouwen de norm is, worden hun gebouwen steeds relevanter. ‘Circulariteit is voor ons een gebouw ontwerpen waarvan de mensen houden’, vertelt Van Huut aan ons in de buurt van het Zandkasteel.
Het Zandkasteel in Zuidoost krijgt een nieuwe functie. Het gemeentelijk monument waarin jarenlang het hoofdkantoor van ING gevestigd was, wordt momenteel volop verbouwd. Er komen appartementen, horeca, kantoren en een internationale school. De oorspronkelijke architect van het gebouw, Max van Huut, is dolenthousiast over de transformatie.
Organisch, menselijk en duurzaam. Het Zandkasteel was bij de oplevering al direct een icoon en groeide daarna uit tot monument. Nu staan de typische torens voor een nieuwe toekomst als mixed-use gebouw. Van eerste ontwerp tot complete transformatie: dit is het verhaal van het Zandkasteel. Verteld door tien betrokkenen. Wat is hun connectie met dit unieke bouwwerk? Klik op de portretten voor hun verhaal.
AMSTERDAM - De meeste mensen in Zuidoost kennen het gebouw. Het hoofdkantoor van ING in de Amsterdamse Poort ziet eruit als een zandkasteel en zo wordt het ook genoemd. Het opvallende pand is vorige maand een gemeentelijk monument geworden. Waarom eigenlijk? Wat is er zo speciaal aan het gebouw?