Begin deze maand hebben we op feestelijke wijze de expositie van beeldend kunstenaar en dichter IJBer geopend. Florilegium Amsterdam 1064 bestaat uit meer dan vijftig ingekleurde cyanotypes van verschillende bloemen en planten gevonden in het park in postcodegebied 1064. Deze expositie is nog t/m 1 juli te zien in New Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1). Daarnaast verzorgt IJBer in het kader van deze expositie twee workshops cyanotypie. De eerste workshop voor beginners heeft inmiddels plaatsgevonden. De datum voor de tweede workshop (voor gevorderden) volgt nog.

Rosa van Rumpt, programma coördinator bij het Van Eesteren Museum, opende de expositie met een kleine geschiedenis van IJBer’s cyanotype ontwikkeling. Zatarra Rafaël, kunstenaar/fotograaf en dichter, droeg een gedicht voor dat zij speciaal had geschreven voor/over Florilegium Amsterdam 1064. Dichter Azar Tishe verraste ons met gedichten die pasten bij het onderwerp van de expositie.

© Dorota Dabrowska

© Dorota Dabrowska

Na deze ‘officiële’ opening kregen de bezoekers een spoedcursusje cyanotypen van IJBer, op een door haar mini voorbewerkt stukje aquerelpapier. Daar ging iedereen enthousiast mee aan de haal!

De eerste echte cyanotype workshop (voor beginners) heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden op zaterdagmiddag 17 juni. Tijdens deze workshop leerden de deelnemers de basis over de chemicaliën, papiersoorten en het prepareren van papier. Iedereen ging naar huis met hun eigen kunstwerkje, inclusief een hand-out met informatie om er zelf verder mee aan de slag te gaan.

De tweede cyanotype workshop (voor gevorderden) is door omstandigheden verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. Hou onze agenda in de gaten voor de laatste updates hierover. Tijdens deze workshop ga je onder begeleiding van IJBer aan de slag met bleken en tinten, nat cyanotypen en krijg je uitleg over meerlagig cyanotypen.

We kijken ook uit naar de afsluiting van de expositie (ook hiervan volgt nog de datum). We zullen de expo afsluiten met een groots cyanotype experiment! Tijdens de afsluiting maken we gezamenlijk een kunstwerk op een heel groot door IJBer geprepareerd doek. Iedereen die langskomt kan bijdragen en een spoor achterlaten, een afdruk. Bijvoorbeeld door er iets op te leggen of er zélf op te gaan liggen… De mogelijkheden zijn legio.

Hou onze agenda in de gaten voor updates en/of volg ons op Instagram. Tot snel!