Een ambacht is niet zomaar een beroep, maar een teken van authenticiteit en vakmanschap. In de Maakschap Podcast delen Amsterdamse makers hun verhalen, technieken en passie voor hun ambacht. Maakschap Amsterdam is een informeel netwerk van makers, opgezet door Waag Futurelab, het Hout-en Meubileringscollege en Pakhuis de Zwijger.

Ambachten vertellen een verhaal, herinneren ons aan onze geschiedenis maar schikken zich ook naar de technologische ontwikkeling van vandaag. Ambacht vergt een menselijke blik en een techniek die niet zomaar vervangen kan worden. Maar geen ambacht zonder makers.

De Maakschap podcast

Het klinkt tegenstrijdig, een podcast waarin makers hun vak uitleggen door te praten in plaats van door te maken. Waarin geluld maar niet gepoetst wordt. Tegelijkertijd zijn er zoveel makers in onze stad die een bijzonder en inspirerend verhaal met zich mee dragen. Over de geschiedenis van hun vak, over de bijzondere technieken die zij toepassen en de manieren waarop zij hun vak levendig en toekomstbestendig houden. Deze verhalen komen voorbij in de Maakschap Podcast. De podcast is bedoeld voor makers die benieuwd zijn naar de werkwijzen van andere makers en voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe we Nederlandse steden in de toekomst leefbaar en dynamisch houden.

Maakschap Amsterdam

Maakschap Amsterdam is opgericht in juni 2023. Onder de noemer van het Maakschap worden verschillende bijeenkomsten en meet-ups georganiseerd voor nieuwe verbindingen tussen makers en het uitwisselen van kennis. Ook zoeken makers het gesprek met beleidsmakers op, voor een betere samenwerking en toekomstbestendig beleid. Het Maakschap staat voor een betere waardering van praktische beroepen en MBO-opleidingen, en het bevorderen van circulair maken voor een duurzame stad.

Maar het zijn vooral de Amsterdamse makers, waarvan veel gevestigd in Amsterdam Noord, die het netwerk maken, betekenis geven en inhoudelijk vorm geven. Ondanks de betekenisvolle verbindingen die al zijn gemaakt, is er nog veel werk aan de winkel om het netwerk te versterken en samen een geluid naar de stad te laten horen dat de maakindustrie gekoesterd moet worden! Sluit je aan op maakschapamsterdam.nl, tip andere makers en teken het manifest!

Elke paar maanden volgt er weer een nieuwe aflevering met een nieuwe maker. Houd de Spotify pagina van Maakschap Podcast in de gaten!