De tijd dringt voor internationale regulering van diepzeemijnbouw om onherstelbare schade aan het milieu te voorkomen. Al sinds 2014 werken landen aan een internationale overeenkomst met regels voor diepzeemijnbouw in internationale wateren. Naar verwachting wordt de overeenkomst in 2025 gesloten, maar wetenschappers en activisten luiden de noodklok. Op 18 juni organiseert Pakhuis de Zwijger samen met Trouw het event “Who owns the deep Sea?” Trouw publiceerde eerder dit jaar een reeks artikelen over dit onderwerp. Lees de artikelen op deze pagina en praat mee op 18 juni.

Diepzeemijnbouw is een opkomende industrie waar veel bedrijven graag mee willen beginnen. De zeebodem zit immers vol kostbare mineralen die we kunnen gebruiken voor de energietransitie. Tegelijkertijd is het een plek waar ecosystemen zich al miljoenen jaren onaangeroerd hebben ontwikkeld. Maar wat is diepzeemijnbouw precies? Welke effecten zijn bekend en wat weten we nog niet? Wat kunnen we nu doen om toekomstbestendige internationale regelgeving op te stellen?

Milieubescherming

Internationaal is er een handvol bedrijven die interesse heeft getoond in diepzeemijnbouw. Onder andere het Canadese bedrijf The Metals Company heeft aangekondigd een vergunning aan te vragen om te starten met het winnen van grondstoffen uit de diepte van de Stille Oceaan. De onderzoeken die zijn gedaan zouden aantonen dat de effecten ‘wel meevallen’, maar onderzoekers en activisten vinden deze conclusie te snel getrokken. Lees hier meer.

Bodemleven

Marine biologen kijken hun ogen uit. De afgelopen jaren zijn verschillende fascinerende dieren ontdekt in de diepzee. Van doorschijnende octopussen tot sponsachtigen van duizenden jaren oud. Het ecosysteem op de bodem van de zee heeft zich miljoenen jarenlang in alle rust kunnen ontwikkelen en het lijkt wel of het leven zich daar ook in een ander tempo voortzet. Dit komt vooral door de kou en de voedselschaarste. Lees hier meer over bijzondere leefvormen ‘under the sea’.

Internationale afspraken

De weerstand tegen diepzeemijnbouw groeit, toch lijkt het internationale akkoord om deze activiteit te starten steeds dichterbij te komen. Al sinds 2014 steggelen landen over de tekst, ook wel ‘mijnbouwcode’ genoemd. Daarin liggen de regels vast voor diepzeemijnbouw in internationale wateren. In juli dit jaar is er wederom een formeel debat gepland en de verwachting is dat de mijnbouwcode in 2025 afgerond moet zijn. Al is nog niets zeker, want internationaal spreken organisaties, landen, onderzoekers en activisten zich uit om onomkeerbare schade aan dit bijzondere ecosysteem te voorkomen. Lees hier meer over de stand van zaken.

Eerlijke industrie

De hele mensheid zou moeten profiteren van diepzeemijnbouw. De International Seabes Authority is een autonome internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het organiseren en controleren van alle activiteiten met betrekking tot minerale hulpbronnen in het internationale zeebodemgebied. De internationale zeebodem is nu namelijk een gebied dat niet aan een specifiek land toebehoort en de mensheid als geheel zou ervan moeten profiteren van de opbrengsten. Is dat mogelijk? Lees hier meer over deze kwestie.

 

Het programma “Who owns the deep sea?” vindt plaats op 8 juni in Pakhuis de Zwijger.

Reserveer hier je gratis plek!