De jaarlijkse Duurzame Docent Verkiezing krijgt een steeds groter podium. Woensdag 23 november vindt dit event voor pioniers in de onderwijssector plaats in Pakhuis de Zwijger en worden prijzen uitgereikt aan ‘de meest duurzame docenten’ in de categorieën PO, VO, MBO en HBO/WO.

‘Een duurzame docent is een inspirerende vernieuwer die studenten, collega’s en externe partijen betrekt bij het ontwikkelen en geven van duurzaam onderwijs en het creëren van handelingsperspectief voor de nieuwe generatie’. De prijsuitreiking op woensdag 23 november wordt vooraf gegaan door een debat, een onderwijsmarkt en volop tijd om te netwerken met duurzame pioniers in het onderwijs. Het thema: hoe zorgen we er – ondanks alarmerende berichten over de klimaatcrisis – voor dat onze leerlingen en studenten de toekomst kunnen vormen naar hun eigen idealen?

Ben jij zo’n duurzame doener? Of is jouw leerkracht of collega de duurzame kracht op school? Het nomineren van een duurzame docent kan nog tot 1 november, meld hier jouw docent aan!

Prijsuitreiking

De winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2022 worden 23 november tijdens een grote bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger bekend gemaakt.

De juryleden die in het panel zitten zijn:
– Pieter Lossie (Juryvoorzitter)
– Nick van Breda (Jurylid PO)
– Wendy Kakebeeke (Jurylid VO)
– Floris ten Duis (Jurylid MBO)
– Margareth de Wit (Jurylid HBO/WO)

Zij benaderen duurzaamheid breed vanuit de Sustainable Development Goals. Dit houdt in dat zij naast bijvoorbeeld milieuaspecten kijken naar de sociale kant van duurzaamheid (gelijkheid en inclusiviteit). Een duurzame docent ben je dus op vele verschillende manieren en kan binnen onderwijslagen PO, VO, MBO en HBO/WO.

Tijdens de verkiezing zullen de volgende sprekers ook een bijdrage leveren: Arjen Wals (Hoogleraar en UNESCO Chair op het terrein van Leren voor Duurzaamheid), Pauline Drost (Docent / onderzoeker International Business and Natural Resources), Winnie Oussoren (Voorzitter Milieudefensie Jong, coördinator Green Office Universiteit Leiden), Dina El Filali (Changemaker en spoken word artiest) en de Duurzame docenten van 2021.

De Duurzame docent van het jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Coöperatie Leren voor Morgen, Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO), Teachers for Climate, Meesters met Dromen, Youth for Climate NL, SME en Pakhuis de Zwijger.