De jaarlijkse Duurzame Docent Verkiezing krijgt een steeds groter podium. Tijdens dit event voor pioniers in de onderwijssector worden prijzen uitgereikt aan ‘de meest duurzame docenten’ in de categorieën PO, VO, MBO en HBO/WO. Een duurzame docent is een inspirerende vernieuwer die studenten, collega’s en externe partijen betrekt bij het ontwikkelen en geven van duurzaam onderwijs en het creëren van handelingsperspectief voor de nieuwe generatie. De prijsuitreiking wordt vooraf gegaan door een debat, een onderwijsmarkt en volop tijd om te netwerken met duurzame pioniers in het onderwijs. Het thema: Hoe zorgen we er – ondanks alarmerende berichten over de klimaatcrisis – voor dat onze leerlingen en studenten de toekomst kunnen vormen naar hun eigen idealen?

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Aanmelden duurzame docent

Ben of ken je een duurzame docent? Aanmelden kan nog tot 10 november via deze link. Check voor het aanmelden wel eerst de jurycriteria hier.

 

 

Programma

Op woensdag 23 november worden in Pakhuis de Zwijger de winnaars bekend gemaakt voor de Duurzame Docent Verkiezing 2022. Naast de prijsuitreiking kunnen gasten ook een bezoek brengen aan de duurzame onderwijsmarkt, het special education debat, en connecten tijdens de netwerk borrel. Zie onderaan de tijdschema overzicht.

De prijsuitreiking bestaat in totaal uit vier categorieën. De juryleden die de uiteindelijke winnaars zullen bepalen zijn:
– Pieter Lossie (Juryvoorzitter)
– Nick van Breda (Jurylid PO)
– Louise Ruys (Jurylid PO)
– Wendy Kakebeeke (Jurylid VO)
– Wieneke Maris (Jurylid VO)
– Floris ten Duis (Jurylid MBO)
– Colien Langerwerf (Jurylid MBO)
– Margareth de Wit (Jurylid HO)
– Bas van den Berg (Jurylid HO)

Daarbij benaderen zij duurzaamheid op de meest brede manier, namelijk vanuit de Sustainable Development Goals. Dit houdt in dat zij naast milieuaspecten tevens kijken naar sociale aspecten die net zo relevant zijn zoals kans(on)gelijkheid en inclusiviteit. Een duurzame docent zijn kun je immers op heel veel manieren zijn en vormgeven.

Voorafgaand aan de verkiezing hebben we de special education debat. Centraal staat daarbij de vraag: Hoe bieden we met het onderwijs handelingsperspectief aan jongeren? We gaan hierover in gesprek met:

  • Arjen Wals (Hoogleraar en UNESCO Chair op het terrein van Leren voor Duurzaamheid)
  • Pauline Drost (Docent / onderzoeker International Business and Natural Resources)
  • Dina El Filali (Changemaker en spoken word artiest) en de Duurzame docenten van 2021.

Tijdens het programma kunnen deelnemers ook genieten van de geweldige muziek van Silke & Friends, een vierkoppige band die met hun bas, drums, gitaar en stem ons tijdens deze avond zullen vergezellen.

Deelname aan het programma is kosteloos.

Tijdschema Duurzame Docent Verkiezing 2022
18:00

De duurzame onderwijsmarkt met verschillende deelnemers, zoals uitgevers en andere relevante partijen, die actief zijn op het gebied van duurzaam onderwijs.

19:00

Special Educaution debat gemodereerd door Emin Kececi & Hanane Abaydi waarbij we ons panel en elkaar de vraag zullen stellen:

“Hoe bieden we met het onderwijs handelingsperspectief aan jongeren?”

We gaan hierover in gesprek met;
– Arjen Wals (Hoogleraar en UNESCO Chair op het terrein van Leren voor Duurzaamheid)
– Pauline Drost (Docent / onderzoeker International Business and Natural Resources)
– Dina El Filali (Changemaker en spoken word artiest) en de Duurzame docenten van 2021.

19:45

Borrel & duurzame onderwijsmarkt

20:30

Prijsuitreiking Duurzame Docent Verkiezing gemodereerd door Yasin Yaylali & Winnie Oussoren. Die samen met de Juryleden de winnaar per categorie aan ons bekend zullen maken.

21:15

Borrel & duurzame onderwijsmarkt