Asielzoekers worden in Nederland steeds vaker beperkt in hun vrijheid. Ze werden de afgelopen jaren in toenemende mate onderworpen aan ingrijpende maatregelen met betrekking tot hun lichaam, bewegingsvrijheid, tijd en privacy. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van vingerafdrukken, discutabele detentie of het uitlezen van telefoons. Dat levert soms spanning op met de rechtsstaat, die juist geacht wordt vrijheid te realiseren. Sinds de verkiezingsuitslag is de rechtsstaat opeens een veelbesproken onderwerp geworden in Nederland. Bijna dagelijks zien we het onderwerp nu terug in de media terwijl rechtsstatelijke bescherming voor asielzoekers al veel langer onder druk staat.

Op woensdag 17 januari gaan we in het programma ‘Governance for Society – De rechtsstaat en de asielzoeker’ in gesprek over het fundamentele belang en de betekenis van de rechtsstaat, in het bijzonder voor asielzoekers. Wat is de rechtsstaat eigenlijk precies? Hoe kan de rechtsstaat vrijheid realiseren? Wat betekent vrijheid voor vluchtelingen? En hoe verhouden deze voorbeelden van ingrijpend overheidshandelen zich tot fundamentele elementen van de rechtsstaat? Bestaat er een wettelijke grondslag voor? Is er effectieve toegang tot de rechter? En waarom is dit zo belangrijk?

Dit doen we met o.a. Lieneke Slingenberg, hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Politiek filosoof Shahin Nasiri die onderzoek deed naar hoe vluchtelingen zelf hun vrijheid ervaren. Annelien de Dijn, hoogleraar moderne, politieke geschiedenis en auteur van ‘Vrijheid: een woelige geschiedenis’. Advocaat Maartje Terpstra, gespecialiseerd in asiel- en regulier vreemdelingenrecht en rechter Karen Geertsema, die naast haar werk als rechter ook wetenschappelijk onderzoek doet naar migratierecht.

Wil je hier ook over meepraten? Reserveer dan hier je gratis plek.

Samengesteld door
Emma Boonstra
Stagiair programmamaker Sociale stad en Tegenlicht meet up
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
Partners