Dit jaar vindt het 5-jarig jubileum van de Week Tegen Racisme plaats in Pakhuis de Zwijger. De afgelopen vijf jaar organiseerde Pakhuis de Zwijger samen met Comité 21 maart jaarlijks de Week Tegen Racisme, een week gevuld met onder andere workshops, panelgesprekken, film en spoken word. Jaarlijks hebben we in samenwerking met meer dan 40 organisaties programma’s neergezet over o.a. zorg, onderwijs, arbeidsmarkt, cultuur, klimaat en het vluchtelingenbeleid. We hebben de afgelopen 5 jaar progressie gemaakt maar institutioneel racisme is nog steeds een probleem in onze samenleving. Naast 5 jaar programmering hebben wij ook ieder jaar door middel van een online activerende campagne racisme en discriminatie onder de aandacht gebracht. In dit artikel blikken wij terug op 5 jaar campagne voeren en lichten de mooiste en meest betekenisvolle momenten uit.

2019 – Alledaags Racisme

2019 markeerde het startschot voor de Week tegen Racisme en werd de eerste campagne gelanceerd. Het thema ‘alledaags racisme’ stond dat jaar centraal. Met 50 korte video’s over racisme en discriminatie boden we een platform voor minder gehoorde verhalen om zo het publieke bewustzijn te vergroten. Hier werkten onder andere documentairemaker Sunny Bergman, psychiater en auteur Glenn Helberg, en hoofdredacteur van OneWorld Seada Nourhussen aan mee.

Trailer Week tegen Racisme 2019

Hier vind je alle vijftig portretten terug van de campagne uit 2019 terug.

2020 – Hedendaags racisme

In 2020 creëerden wij een campagne in de vorm van drie diepte-documentaires met als thema hedendaags racisme. Hierin volgden we drie activisten die zich inzetten voor vrijheid en gelijkheid. Wij spraken met Abdou Menehbi, medeoprichter van het KMAN (Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland) en Comité 21 maart. In de documentaire vertelt hij hoe hij in 1974 naar Nederland kwam om te helpen bij het oprichten van KMAN. Ook Naomi Pieter (co-founder Black Queer & Trans Resistance) en Raki Ap (activist Free West-Papua Campaign) waren onderdeel van de campagne.

Week tegen Racisme 2020 Portret Abdou Menehbi

Hier vind je de drie video portretten van de campagne uit 2020 terug.

2021 – Activisme

De derde campagne van de Week Tegen Racisme stond in het teken van activisme, met als doel om mensen te activeren om zich uit te spreken. De campagne was gefocust op de vraag ‘Hoe zet jij je in tegen racisme?’. We gingen in gesprek met onder andere Jerry Afriyie, Hui Hui Pan, Aynouk Tan en Mohammed Ally. Samen produceerden wij 18 video’s waarin we personen en organisaties, die zich activistisch inzetten tegen racisme, hebben uitgelicht.

Trailer Week tegen Racisme 2021

Hier vind je alle 18 video portretten van de campagne uit 2021 terug.

2022 – Overeenkomsten & verschillen

Vorig jaar hebben we een videocampagne opgezet waarin de overeenkomsten en verschillen binnen verschillende communities zijn uitgelicht. We spraken in duo-gesprekken met Ellen Brudet en Caroll Sastro, Siela Ardjosemito-Jethoe en Willem Koning en Hajar Fallah en Lievnath Faber over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Naast de videocampagne was er dit jaar voor het eerst ook een fotocampagne, er zijn toen 9 mensen gefotografeerd die zich inzetten tegen racisme en discriminatie. Waarin onder andere Jeanette Chedda en Pete Wu werden uitgelicht.

Video met Ellen Brudet & Caroll Sastro

Hier vind je de 3 video portretten van de campagne uit 2022 terug.

Still uit fotocampagne van Pete Wu

© Rico Scheper voor Pakhuis de Zwijger

Still uit fotocampagne van Jeanette Chedda

© Rico Scheper voor Pakhuis de Zwijger

2023 – 5 Jaar Week Tegen Racisme. Wat heb jij gedaan?

Dit jaar is het 5 jarig jubileum van de Week Tegen Racisme. Dit jaar draait daarom om reflectie en de vraag: Wat heb jij gedaan? Daarbij moesten we natuurlijk ook naar onszelf kijken. In deze trailer zit 5 jaar aan online video campagne materiaal om een beeld te schetsen van de campagnes die Pakhuis de Zwijger in samen werking met de coalitie Samen Tegen Racisme hebben gemaakt.

Daarnaast hebben we een nieuwe video campagne gemaakt waarin we samen met deelnemers uit oude campagnes reflecteren op wat zij de afgelopen jaren gedaan en bereikt hebben in hun strijd tegen racisme en discriminatie. Lees hier meer over deze video’s.

Trailer 2023

 


 

Wil je zien wat we dit jaar hebben gemaakt? Check onze Instagram, LinkedIn of Youtube voor de video’s en foto’s van dit jaar!