De Week Tegen Racisme bestaat 5 jaar! Pakhuis de Zwijger organiseert samen met Comité 21 maart jaarlijks de Week Tegen Racisme. Een week gevuld met onder andere workshops, panelgesprekken, film en spoken word. Om dit jubileumjaar te vieren hebben wij naast een videocampagne ook een fotocampagne ontwikkeld waarbij we reflecteren op de strijd tegen racisme en discriminatie, maar ook vooruit blikken naar de komende jaren. Dit jaar zetten wij vijf frisse gezichten in de spotlight!


Klik op de foto om de hele post te zien.

Edson Sabajo – Mede-oprichter Patta

Patta heeft een grote, groeiende community binnen de hip hop/streetwear wereld waarbij zij ook dagelijks bijdragen aan de strijd tegen racisme. Als mede-oprichter van Patta vindt Edson het belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan de jongere generatie. Één van de redenen waarom hij dit belangrijk vindt, is omdat in de tijd dat zij begonnen met hun label, er niemand was om naar op te kijken. Met Patta hebben zij ervoor gezorgd dat er veel deuren open gingen voor de jongere generaties.

“Ik vind dat de jongere generatie beter moet worden dan mij, en ik geef alles in mijn mogelijkheid om dat te doen. En ik wil dan dat jullie dat weer doorgeven aan jullie kids en dat die weer beter worden.”

Met het doorgeven van kennis en ervaring hoopt Edson een olievlek te creëren die steeds groter en groter wordt. Zodat de toekomst anders en beter wordt.

“Maar het besef, dat is wel heel belangrijk, dat het niet ‘overnight’ kan.”

Het volgende wilt Edson de jongere generaties meegeven:

“Jonge mensen, probeer te reizen, probeer veel meer dan in je eigen, kleine bubbel te zitten. (..) Waarom pak je niet gewoon ouderwets, gewoon een rugzak en ga je naar Azië, of naar Afrika.

Probeer zelf dingen te onderzoeken, in plaats van afgaan op andere media. Zodat je er meer verstand van krijgt. “

Tot slot vindt Edson het belangrijk dat de oudere generatie ook luistert naar de jongere generatie en om zo samen tot oplossingen te komen.

“Het enige wat wij moeten is gewoon het doorgeven en niet bang zijn om het door te geven. Anders is alles voor niks geweest, ‘basically’.”

 


Klik op de foto om de hele post te zien.

Enaam Ahmed Ali – Bestuurslid UN Women NL & Feminist March NL

Als bestuurslid van UN Women NL en Feminist March zet Enaam zich in voor het feministische activisme. Daarnaast besteedt zij aandacht aan de impact van klimaat en zet zij zich in voor diversiteit en kansengelijkheid binnen Rabobank. In al deze thema’s speelt racisme een rol en is het een onderdeel van het grotere geheel, zo benoemde Enaam tijdens ons gesprek.

“Als we het nou hebben over vechten voor gelijkheid, of dat het nou te maken heeft met racisme of gendergelijkheid of andere zaken. Het is intersectioneel in dat opzicht. Dus als we het hebben over racisme, dan is dat voor mij altijd veel breder (…)”

Het benoemen van discriminatie in situaties is iets wat Ahmed Ali altijd probeert te doen. Met name mensen aanspreken op hun gedrag.

“Je hoeft geen racist te zijn, om soms racistische dingen te doen. Dat zit nou gewoon eenmaal in ons als mensen. We hebben vooroordelen, we denken in vakjes en hokjes.

Als iemand je erop aanspreekt, dan betekent dat niet dat jij geen goed persoon bent, that’s not the message, maar je doet iets wat wellicht iemand anders pijn kan doen. En dat kunnen samen beter doen.

Het gaat niet om de persoon, maar om het gedrag. En daarin dus ook als ze zeggen; we hebben institutioneel racisme binnen de overheid of binnen het bedrijfsleven, dat dan niet alle mensen die daar werken slecht zijn, maar dat die twee samen kunnen bestaan.”

 

 


Klik op de foto om de hele post te zien.

Defano Holwijn – Content creator en ondernemer

Als content creator zet Defano zijn social media kanalen in om mensen te informeren over racisme en wilt zijn volgers bewuster maken. Dit doet hij door maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht te brengen of het delen van informatie van anderen.

“Je hoeft niet alles zelf te weten en d’r zijn andere mensen die het weten, maar je kan ook hun ‘knowledge’ delen. Waarbij mensen ook vaak hebben van: ja, komt ‘ie weer, maar ik vind het geen probleem. Ik zeg altijd: zodra dialoog stopt, stopt de route naar de oplossing.

Het gaat er niet zozeer om hoeveel volgers je hebt. En ik zeg altijd van: ook als je maar één persoon raakt of één persoon denkt er anders over. Dat is al goed, dat is al top, dat is al meer dan niks. Het is altijd goed om je bereik te gebruiken, of die nou heel groot is of heel weinig.”

Racisme zal nooit helemaal verdwijnen, volgens Defano, maar door scholing en het bewuster zijn van elkaars geschiedenis, kunnen wij racisme en discriminatie kleiner maken.

“Ik hoop dat men nog bewuster wordt van elkaars geschiedenis, omdat ik denk dat wanneer dat gebeurd, dat bewustzijn gecreëerd wordt rondom elkaar. Dat ze heel veel beter kunnen snappen waarom sommige dingen ‘not done’ zijn. En ik denk dat het in de meeste gevallen gewoon onwetendheid is.”

 

 


Klik op de foto om de hele post te zien.

Sioe Jeng Tsao – Illustrator, schrijver en spreker

Racisme is iets wat Sioe Jeng dagelijks aangaat. Alles wat zij doet, zegt en ademt is een vorm van tegen racisme strijden. Ze vertelt dat dit komt vanwege intersectionaliteit, ze is een vrouw van kleur, Chinees en queer terwijl zij in Nederland ook bicultureel is opgegroeid. Dit maakt het voor haar vaak ingewikkeld en moeilijk.

“Het voelt voor mij niet van, wat doe ik er tegen, maar ik heb soms ook het gevoel: waarom moet dat allemaal bij mij komen te liggen. Maar tegelijkertijd kan ik het niet laten vallen, want die privilege heb ik niet.”

De veranderingen op het vlak van racisme en discriminatie die zij waarneemt, zijn er wel maar gaan heel langzaam waardoor mensen van kleur vaak voor een keuze komen te staan. Dit omschrijft Tsao als volgt:

“Ik denk dat wij als mensen van kleur dan een keuze moeten maken van willen we daarin blijven investeren of kiezen? Ik vind ook dat dat er moet zijn, dat ze mogen weten dat ze ook gewoon geluk mogen ervaren zonder te strijden voor racisme. Want dat is niet hun probleem. Het is een probleem van witte mensen.”

Voor de toekomst wilt Sioe Jeng meer ‘accountability’ of verantwoordelijkheid zien, vooral in posities van macht.

“Niet omdat het moet, maar omdat ze het echt willen en dat ze het voelen en begrijpen. Want ik denk dat zolang je het gevoel hebt dat je iets moet doen en je begrijpt het niet, dan zal het altijd een verkeerde beweegreden hebben.”

 

 


Klik op de foto om de hele post te zien.

Tijn de Jong – Theatermaker en activist

Als wit persoon is Tijn zich erg bewust van zijn eigen privileges. Daarom vindt hij het belangrijk om zichzelf hierin te verdiepen. Racisme aanpakken begint bij jezelf, vooral als wit persoon, vertelt de Jong ons. Daarnaast begeeft Tijn zich veel in de queer community waar racisme nog een probleem is.

“Dus ik vind ook dat het binnen onze community, dat we elkaar echt moeten aankijken en moeten zeggen van: kom op, hier moeten we echt prioriteit één van maken.”

Als boodschap wilt Tijn zijn witte medemens aanspreken en uitnodigen om hun privileges te onderzoeken, want deze hebben ze nu eenmaal.

“Het is denk ik zo belangrijk voor witte mensen om te luisteren naar verhalen van mensen van kleur en Zwarte mensen. Wij kunnen pas zien wat het effect is als we luisteren naar de mensen die daar effect van ondervinden.

Ik hoop vooral ook dat witte mensen wakker worden, want nu is er toch nog vaak veel ontkenning en weinig dat ze durven aangesproken te worden. Dus ik hoop dat er een stukje accountability komt.”

De volledige fotocampagne terug te vinden op Instagram en als expositie in het café van Pakhuis de Zwijger. Naast deze campagne hebben we dit jaar ook een nieuwe videocampagne geproduceerd waarin we samen met deelnemers uit voorgaande jaren reflecteren op wat zij de afgelopen jaren gedaan en bereikt hebben in hun strijd tegen racisme en discriminatie. Lees hier meer over deze video’s.