5 Jaar Week Tegen Racisme. Wat heb jij gedaan? – De slogan voor de onlinecampagne van dit jaar.

Sinds 5 jaar organiseren de coalitie Samen Tegen Racisme samen met Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart de Week Tegen Racisme. Het eerste jubileum jaar dus! Een mooi moment om samen te reflecteren en na te denken over wat we de afgelopen 5 jaar bereikt en gedaan hebben. Hopelijk inspireert dit anderen om hetzelfde te doen!

Wat hebben wij gedaan? Elk jaar voorafgaand aan de Week Tegen Racisme hebben we (Pakhuis de Zwijger en de coalitie Samen Tegen Racisme) een online video- en sinds twee jaar ook een foto-campagne opgezet om bewustzijn te creëren over racisme en discriminatie. Ieder jaar had daarvoor een ander thema. Om te reflecteren op onze campagnes hebben we dit jaar 4 deelnemers uitgenodigd uit de oude campagne video’s. In dit artikel nemen we je mee, terug in de tijd.

Vorig jaar, 2022, was in het teken van verschillen en overeenkomsten binnen verschillende gemeenschappen. In duo’s kwamen mensen met een verschillende achtergrond samen en interviewden ze elkaar. We vroegen Ellen Brudet dit jaar om te vertellen wat er in 1 jaar tijd voor haar, en haar winkel Colourful Goodies, allemaal is veranderd. Spoiler alert: dat is al heel wat! Check hier de video om te ontdekken wat precies:

In 2021 nodigden we verschillende mensen uit die zich vanuit hun activisme uitspreken. We vroegen Jelle Zijlstra om terug te kijken naar zijn video uit 2021 waarin hij vraagt om solidariteit. Dit jaar vertelt hij hoe hij met Oy Vey bezig is met het Joods Manifest en wat ze hiermee hopen te bereiken voor de Joodse gemeenschap. Check hier de video:

In 2020 portretteerden we drie mensen en hun strijd tegen hedendaags racisme en discriminatie. Dit jaar vroegen we Raki Ap, woordvoerder van de Free West Papua Campaign, om terug te blikken op de afgelopen jaren. Hij vertelde over enkele van zijn hoogtepunten en ook wat hij hoopt voor de toekomst voor Inheemse volken en leiders. Check hier zijn video:

In 2019 hebben we een campagne opgezet bestaande uit 50 videoportretten waarin mensen alledaagse ervaringen met racisme of discriminatie deelden. We hebben Hidaya Nampiima, van Amsterdam City Rights, nogmaals uitgenodigd om te reflecteren op wat ze zei in de video van 2019, en of er sindsdien positieve veranderingen zijn geweest. Check hier haar video:


Heb je nog geen genoeg gekregen van al deze mooie mensen en hun rake woorden? Check hier dan de trailer voor de Week Tegen Racisme van dit jaar, waarin we 5 jaar aan campagne materiaal hebben verwerkt tot 1 pakkende trailer: