Amsterdam Nieuw-West heeft sinds vorig jaar een nieuw dagelijks bestuur met drie stadsdeelbestuurders: Emre Ünver (GroenLinks, voorzitter), Nazmi Türkkol (D66) en Sandra Doevendans (PvdA). Zij zijn tot 2026 betrokken bij de beslissingen die over het stadsdeel worden genomen. De afgelopen tijd zijn we tijdens Talkshow Nieuw-West een-op-een in gesprek gegaan met elk van de leden van het dagelijks bestuur. Inmiddels zijn alle afleveringen van dit drieluik terug te kijken op ons YouTube-kanaal. In dit artikel blikken we nog even terug.

We vroegen o.a. hoe de leden van het dagelijks bestuur het afgelopen bestuursjaar hebben ervaren, hoe ze kijken naar de huidige ontwikkelingen in Nieuw-West en wat hun toekomstvisie is. Daarnaast vroegen we elk van de stadsdeelbestuurders om een persoonlijk, of voor hen relevant, fragment mee te nemen naar de studio. Aan de hand van deze fragmenten doken we de diepte in.

In gesprek met stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans

Tijdens het gesprek met Sandra Doevendans bleek al gauw dat ze een ware duizendpoot is met een indrukwekkend levensverhaal en een stormachtige (en daarmee niet minder indrukwekkende) loopbaan. Doevendans koos ervoor om een fragment te laten zien uit ‘Maak ’t simpel‘ van het programma Tegenlicht (VPRO) over de kunstenaarsgroep Cascoland die actief is in de Lodewijk van Deysselbuurt (zie vanaf min. 35:34). Aan de hand van dit fragment ging het gesprek over burger- en buurtparticipatie en welke varianten hiervan het meest succesvol zijn in Nieuw-West. Ook werd de vraag gesteld welke rol kunst en cultuur hierin (kunnen) spelen en of zulk soort initiatieven niet juist bijdragen aan gentrificatie.

In gesprek met stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol

Nazmi Türkkol heeft jarenlang als advocaat gewerkt in het sociale domein voordat hij de politiek in dook. Hij koos er dan ook voor om een fragment mee te nemen over een rechtszaak die hem erg raakte. Namelijk: de zaak die o.a. werd aangespannen door Mpanzu Bamenga met als doel om etnisch profileren te verbieden bij de Koninklijke Marechaussee. Aan de hand van dit fragment ging het gesprek dieper in op Türkkol’s achtergrond als advocaat en de manier waarop hij die ervaring inzet bij zijn huidige functie als stadsdeelbestuurder.

© New Metropolis Nieuw-West

In gesprek met stadsdeelvoorzitter Emre Ünver

Samen met Emre Ünver blikten we terug op Amsterdam anno 2011 via het door hem meegenomen fragment over het ‘eind van de gemengde school’. Er werd besproken hoe actueel dit fragment eigenlijk nog is in de huidige tijd en in het huidige onderwijslandschap van Amsterdam (Nieuw-West). Verder ging het gesprek over het belang van intersectioneel onderwijs, systeemveranderingen en hoe Ünver’s eigen ervaring met opgroeien in deze stad zijn visie op onderwijs in de samenleving kleurt.

© New Metropolis Nieuw-West

Benieuwd naar de gesprekken? Kijk ze de nu terug via ons YouTube-kanaal!