Ambachtslieden en creatieve ondernemers maken Amsterdam, vinden Thieu Custers en Anna Trap, beiden onderzoekers bij Waag Futurelab. Maar vaak kunnen makers zich niet meer vestigen in de stad, de oproep is dan ook: geef ze een permanente werkplek. Van grote industrieën tot kleine werkplaatsen: makers hebben Amsterdam mede gemaakt tot wat het is. Verspreid door de stad vind je individuele makers en collectieven, ambachtslieden en creatieve ondernemers. Maar hun toekomst in de stad staat zwaar onder druk, mede door krapte op de woningmarkt en gentrificatie. Het is hoog tijd om actief beleid te gaan voeren om niet te verworden tot een spookstad voor kantoorpersoneel en toeristen.

Lokale makers repareren fietsen, verduurzamen huizen en gaan onnodige verspilling tegen. Ze houden zich bezig met circulaire, duurzame productie, nieuwe energieoplossingen, digitale fabricage en duurzame materialen van de toekomst. Maar door alsmaar stijgende vierkantemeterprijzen en tijdelijke huurcontracten is het voor veel makers niet langer haalbaar om in de stad te blijven. Het gat tussen wat een maker kan betalen voor een werkplaats en de hoogte van de vierkantemeterprijs wordt simpelweg te groot. Daardoor zien Amsterdammers in de hele stad lokale makers verdwijnen uit het straatbeeld. Zorgelijk is dat alleen woontorens, ketens en kantoren lijken over te blijven, waar juist de charme en aantrekkingskracht van Amsterdam zijn gebouwd op bedrijvigheid en ambacht.

Daarom pleitten Custers en Trap, van Waag Futurelab, dat dat makers zich permanent moeten kunnen vestigen. Alleen als de maakindustrie zekerheid heeft om zich te vestigen, kan deze serieus investeren in duurzaamheid en een circulair systeem worden gemaakt. Gezien de gelijktijdige woonopgave moet de gemeente investeren in gemengde wijken waar wonen en maken samengaat. Door de leegloop aan lokale makers staat de levendigheid van Amsterdam op het spel. We moeten nu als stad investeren in huidige en toekomstige makers. Zij zijn de sleutel tot een toekomst die écht circulair en divers is.

Dinsdag 18 april 2023 gaan wij in gesprek met bestuurders, vastgoedpartijen en experts over meer perspectief voor makers in de stad. Houd onze agenda in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor meer updates!