De afgelopen weken lijken we lokaal voedsel en lokale ondernemers weer meer te waarderen. We steunen lokale voedselproducenten, bestellen bij het restaurant uit de buurt en zijn veel thuis aan het bakken en koken. Ook ik besteed weer veel tijd in de keuken en heb meer aandacht voor de herkomst van voedsel en seizoensproducten. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ‘trend’ niet tijdelijk is? Kunnen we na deze crisis werken aan een gezond, duurzaam en eerlijk voedselsysteem?

In mijn zoektocht naar antwoorden stapelen de dilemma’s zich op. Ik wil graag goed voor mezelf zorgen, maar ook voor de mensen, dieren en natuur in de wereld om mij heen. De supermarkt schappen liggen vol met avocado’s, exotische vruchten, vegaburgers en quinoa. Goed voor het lijf, maar ook goed voor mens en milieu? We zien door de palmolieplantages het bos niet meer en het ontstaan van avocadokartels zegt ons genoeg over de handel in deze groene vrucht. Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat we een eerlijk, duurzaam en gezond voedselsysteem creëren? En kan lokaal voedsel daar dan de hoofdrol in spelen? Wat zijn hierin de beste duurzame keuzes?

Doordat de wereld nu letterlijk stilstaat hebben we meer aandacht voor lokale producenten. Het lokale voedselsysteem blijkt rijker dan we dachten. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat we ook aandacht hebben voor de manier van produceren. Ik besef dat niet iedereen de luxe heeft om met deze vraagstukken bezig te zijn. Toch moedig ik iedereen aan om je meer te verdiepen in lokale producenten, om je bewust te worden van de herkomst van voedsel en vooral om minder voedsel te verspillen. Ik ga in het weekend bijvoorbeeld graag langs de stadsboerderijen van Amsterdam, de fruittuinen van West of de stadswijngaard No Chateau in Noord. Zo worden de producten op je bord of in je glas ook gelijk een stuk lekkerder!

Speciaal voor het Pakhuis de Zwijger Magazine stelde ik een persoonlijke kijk-, luister- en leeslijst samen rondom het thema ‘Eerlijk over Voedsel’. Met inspiratie en tips van experts over gezond eten met gezond verstand.

Sara’s Kijklijst: Eerlijk over Voedsel

De Hongerige Stad #55│Voedselsystemen in tijden van crisis
7 APR 2020│Wat gebeurt er met onze lokale voedselsystemen tijdens de huidige coronacrisis? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

De Hongerige Stad #54│Red de wereld, eet anders
5 FEB 2020Wat moet er aan ons voedselgedrag veranderen om bij te dragen aan een betere planeet? En hoe vertaalt zich dat naar de stad? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

De Hongerige Stad #51│Duurzaam Gedrag
29 OKT 2019│Hoe kunnen we de gemiddelde Nederlander (onbewust) duurzamere keuzes laten maken? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Sara’s Luistertip: Eerlijk over Voedsel

Pakhuis de Zwijger Podcast #61 Helen Kranstauber: Over het belang van gezonde en duurzame voeding.
In deze podcast spreekt Maurice Seleky met mede-oprichter van Food Cabinet Helen Kranstauber. Ze spreken over haar drijfveren in haar werk als campaigner voor gezonde en duurzame voeding, over de verantwoordelijkheid van de overheid ondanks de framing van de voedselvraagstukken als een individueel probleem in het politiek debat, én over de concrete dingen die we allemaal kunnen doen om een duurzame veranderaar te worden in onze eigen keuken.

Samengesteld door
Sara de Boer
Programmamaker Duurzame Stad