Pas sinds vier jaar is Nadina Galle weer een Amsterdammer, maar ze heeft zich al diep geworteld in het duurzame netwerk van Amsterdam. Zo zit ze onder andere in de Nieuw Amsterdam Raad, is CEO van Green City Watch en zet ze zich in voor een groene infrastructuur voor Amsterdam. Want, wat is de toekomst voor de natuur in een steeds vollere stad als Amsterdam?

Hoi Nadina, wie ben je en wat doe je?
Hi, ik ben Nadina Galle en ik ben eigenlijk altijd met een heleboel dingen tegelijk bezig! De relatie tussen mensen, de stad en de natuur is iets wat me al interesseert sinds ik een kind was. Alhoewel ik geboren ben in Nederland, heb ik mijn jeugd doorgebracht in Canada. Daar woonde ik in de “suburbs”, wijken die aangelegd zijn voor mensen die de vieze binnenstad wilde ontvluchten en meer groen om zich heen wilden. Alleen bestaan de suburbs zoals waar ik woonde juist uit eindeloos beton en wegen zonder stoepen. Alle voorzieningen waren alleen met de auto te bereiken. Ik had als kind al een gevoel dat er wat mis was met deze manier van wonen, maar door het zien van de film The End of Suburbia viel alles op zijn plaats. Ik kwam erachter dat onze manier van leven in disbalans is met de natuur en alleen kan bestaan door goedkope olie, een niet hernieuwbare grondstof. Daarom besloot ik op mijn twaalfde dat het onderzoeken en herstellen van de balans tussen mens en natuur mijn levensmissie werd.

En hoe heb je die levensmissie uiteindelijk vormgegeven?
Toen ik vier jaar geleden weer in Nederland kwam ben ik eigenlijk vooral met parken bezig geweest. Zo heb ik met twee medestudenten een klein initiatief opgezet: Green City Watch. In steden is op het gebied van natuur vaak geen plek meer voor kwantiteit, dus moet er op kwaliteit ingezet worden. Dit werd vroeger onderzocht door metingen in het veld, iets dat heel tijdsintensief en super duur is en daarom in de praktijk nauwelijks gebeurde. Wij dachten: dat kan beter! De benodigde technologie was al beschikbaar, namelijk hoge resolutie satellietbeelden en AI-algoritmes. Samen met een door ons vastgestelde Index konden we zo op een efficiënte en goedkopere manier de kwaliteit van parken monitoren en plannen. We kwamen erachter dat de meest sociaal en ecologisch kwalitatieve parken in Amsterdam het Vondelpark, het Amsterdamse Bos en het Gaasperpark zijn. Dit sluit goed aan bij een ander project waarmee ik bezig ben, namelijk #UrbanNatureAmsterdam – de groene en blauwe kaart van de stad . Op normale kaarten ligt de nadruk altijd op gebouwen en wegen, terwijl op deze kaart juist alle groene plekken staan aangegeven. Deze kaart gaat mensen hopelijk stimuleren om de natuur in de stad te ontdekken, om te spelen, te wandelen en zelfs om in te werken.

Wat is de meerwaarde van de Nieuw Amsterdam Raad voor jou?
‘Wat mij als eerste opviel is dat het heel bijzonder is dat we hier in Amsterdam de mogelijkheid hebben om in een informele context met beleidsmakers in gesprek te gaan. Dat we met ideeën mogen komen en dat burgers mogen meepraten is iets unieks van Nederland, zeker in vergelijking met Canada. Er is ruimte om soepel om te gaan met regelgeving en vergunningen en hierdoor kan je experimenteren. Hier komen de mooiste dingen uit rollen, zoals bijvoorbeeld de duurzame proeftuin De Ceuvel. Ook de groep millennials waar de raad uit bestaat vind ik heel bijzonder. Het staat me nog altijd bij dat we een kennismakingsrondje deden. Het bleek dat iedereen uit heel uiteenlopende vakgebieden kwam, maar toen we de grootste uitdagingen voor Amsterdam formuleerden bleken we allemaal dezelfde twee onderwerpen aan te halen: inclusiviteit en duurzaamheid.

Wat wil je bereiken met de Nieuw Amsterdam Raad?
Duurzaamheid en inclusiviteit zijn wat mij betreft sterk met elkaar verbonden. Ik wil me graag gaan inzetten om het belang van de natuur voor mensen beter op de voorgrond te krijgen. Het is van belang dat we de natuur niet zien als iets dat van puur ecologisch belang is of dat een boompje hier en een boompje daar genoeg is. Natuur heeft een serieuze impact op de gezondheid. Het is wetenschappelijk onderzocht dat uitzicht op groen een positieve invloed heeft op de genezing van mensen in een ziekenhuis en dat parken een positieve invloed hebben op stress. Daar moet wat mee gedaan worden. Het lijkt mij geweldig als we een groene infrastructuur aanleggen in Amsterdam, zodat we in plaats van losse stukken groen naar een stad met aansluitende parken gaan. Dat bijvoorbeeld het Vondelpark en het Rembrandpark verbonden worden met een natuur-highway. De natuur is meer dan een middel, het is een menselijke behoefte die centraal moet staan in de stad.

Samengesteld door
Annebel Dommer
Programmamaker De Ruimtelijke Stad