Wat kan de coronapandemie ons vertellen over de ziekenhuiszorg in Nederland? VPRO Tegenlicht maakt de balans op: Welke lessen zijn geleerd? Is er te veel marktwerking geweest? Hoe functioneerde de centrale sturing door de overheid? Met de jonge arts Sarah van der Lely – die eerder de indringende aflevering ‘Exit Slotervaart’ maakte – licht regisseur Alexander Oey de Nederlandse ziekenhuiswereld van binnenuit dóór. Hoe zou de ziekenhuiszorg er in de nabije toekomst uit moeten zien? En hoe komen we daar?

Over de sprekers

  • Alexander Oey is filmmaker en werkt als regisseur, cameraman en editor. Voor Tegenlicht maakte hij onder andere de afleveringen De herovering van het nu (2014), de Donut economie (2017) en Herover je data (2020).
  • Sarah van der Lely is arts in het Boven het IJ ziekenhuis in Amsterdam. Tijdens haar co-schappen werd het Slotervaart Ziekenhuis failliet verklaart, en maakte ze samen met VPRO Tegenlicht de aflevering Exit Slotervaartziekenhuis, over marktwerking in de zorg. Tijdens de corona pandemie sloegen Tegenlicht en Sarah van der Lely opnieuw de handen ineen.
  • Marian Kaljouw is voorzitter raad van bestuur van de Nationale Zorgautoriteit (NZa), en houdt zo toezicht op de zorgmarkt in Nederland, zowel op zorgaanbieders als verzekeraars. Ze werkte eerder o.a. als verpleegkundige, was bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, en directeur van de Antoniusacademie van het St. Antonius ziekenhuis en lid van de Transitiecommissie Sociaal Domein.
  • Frida van den Maagdenberg is sinds 2014 lid van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC. Ze was eerder o.a. directeur financiën en informatievoorziening van het UMC Utrecht, en raad van bestuurslid van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (nu OLVG West), waar ze betrokken was bij de invoering van het elektronisch patiëntendossier Epic.

De Tegenlicht documentaire ‘Zorgen voor morgen‘ wordt uitgezonden op zo 14 februari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.