We zitten middenin een wooncrisis, die vooral jonge mensen raakt. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Intussen neemt dak- en thuisloosheid toe. Zo erg dat Nederland inmiddels ‘zelfredzame daklozen’ kent. Snelle oplossingen zijn er niet, maar wachten op de politiek voelt ook niet goed. Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe en duurzame woonplekken voor 2030? VPRO Tegenlicht vat in 2021 het woningtekort bij de horens en zoekt woonpioniers die versneld de wooncrisis uit willen. Wie draagt bij aan het creëren of bouwen van 1 miljoen betaalbare woonplekken? Wie lobbyt zich een ongeluk voor lagere huren of een brede volkshuisvesting? Wie wordt dé VPRO Tegenlicht pionier van 2021?

Voor meer informatie en een overzicht van alle pioniers die zich hebben aangemeld, zie vpro.nl/pioniers.

Wat is de VPRO Tegenlicht pioniersverkiezing?

Wie komt met concrete oplossingen of ideeën voor de toekomst en geeft met initiatieven in eigen buurt of netwerk de wereld een zetje in de goede richting? VPRO Tegenlicht zoekt elk jaar pioniers op allerlei gebieden: van duurzame, eerlijke mode tot plattelandspioniers, en van zwerfvuilambassadeurs tot armoedebestrijders. We laten zowel jullie, het publiek, als een vakkundig jury stemmen op de beste ideeën en bieden de finalisten een podium en eeuwige roem tijdens een speciale finale.

https://player.vimeo.com/video/526021511

Dit jaar vragen we ons af: kunnen we de wooncrisis oplossen met elkaar door een inspirerend idee, concept of ontwerp? In onze zoektocht naar wat een huis betekent in ons leven en hoe we straks duurzaam kunnen blijven wonen, starten we met jou.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.