De Women’s March begon in 2017 als een protestmars tegen de Amerikaanse president Donald Trump, maar is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging voor gendergelijkheid. Ook in Nederland brengt de Women’s March jaarlijks meer dan 10.000 mensen op de been. Tijdens deze talkshow gaat een delegatie van het bestuur in gesprek met enkele bijzondere gasten over de urgentie van de Women’s March, de toekomst ervan en het thema van dit jaar: de verkiezingen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Anja Meulenbelt is al een halve eeuw feministe en socialiste, schrijfster, activiste en politica.

Jeanette Chedda is activist, schrijver, webredacteur en kandidaat bij BIJ1. Ze zet zich in voor Feminists Against Ableism, Care4BrittleBones en Stichting Studeren en Werken op Maat. Haar verhalen komen voor in ‘de Goede Immigrant’ en zijn gepubliceerd op OneWorld. Ook heeft ze in samenwerking met #GeenDorHout de petitie #IkTelOokMee opgezet, die ervoor wil zorgen dat iedereen per post mag stemmen zodat de verkiezingen echt toegankelijk zijn voor mensen in een risicogroep.

Naomie Pieter is, naast bestuursvoorzitter bij Women’s March Nederland, een van de motoren achter de Black Lives Matter-demonstraties in Nederland, onderdeel van Kick Out Zwarte Piet en mede oprichter van Black Queer & Trans Resistance Netherlands. Zij won de Pax Peace Award en Het Roze Lieverdje. Onverbiddelijk zet zij zich in voor de zwarte queer-gemeenschap en andere onderdrukte groepen.

Santi van den Toorn is techneut en activist. Die richtte vier jaar geleden feministisch actieplatform De Bovengrondse op en is werkzaam bij Bureau Clara Wichmann waar die zich inzet voor een betere rechtspositie van vrouwen (cis/trans), trans mannen en non-binaire personen.

Copyright foto Jeanette: Linda Bouritius Photography.

 

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.