Een elite van tech-entrepreneurs is er in zeer korte geslaagd om mens en maatschappij te domineren. Er heeft een collectieve digitale bekering plaatsgevonden die alle aanleiding geeft tot kritisch zelfonderzoek. Wat is het in ons, inwoners van cybertopia, dat we ons zo gewillig in het digitale maatpak laten naaien terwijl we steeds beter op de hoogte zijn van de knellende effecten ervan? Ter gelegenheid van de boekpresentatie van Wij nihilisten – Een zoektocht naar de geest van digitalisering, gaan we in woord en performance in gesprek over een verandering waarin niet de tech-industrie, maar de gebruiker zelf centraal staat. Is deze werkelijk een nihilist te noemen?

Dit programma kun je weer fysiek bezoeken in onze zaal. Gebruik de reserveerknop om je plekje veilig te stellen. Wij werken met de CoronaCheck-app voor toegang.
Tijdens dit programma zal een deel van SETUP’s theater performance The Silicon Passion worden opgevoerd, door Derk Stenvers en David Schwarz (de Transmissie) en Rodrigo Ferreira.

Over ‘Wij Nihilisten’

Een elite van tech-entrepeneurs is er in zeer korte tijd in geslaagd om mens en maatschappij te domineren. Sinds de introductie van de iPhone in 2007 zijn diensten als WhatsApp, Instagram, Snap- Chat of de cloud niet meer weg te denken. In vijftien jaar tijd heeft er een collectieve digitale bekering plaatsgevonden, die onze levens rigoureus veranderd heeft.

In Wij nihilisten stelt Hans Schnitzler een vraag die nauwelijks gesteld wordt: hoe heeft deze virtuele klasse dat voor elkaar gekregen? Geïnspireerd door onder andere Friedrich Nietzsches geschriften over nihilisme gaat hij op zoek naar de culturele wortels van dit succes. Zijn zoektocht dompelt de lezer onder in de wonderlijke wereld van het archetype van het internettijdperk: de nerd. Tegelijkertijd houdt hij ons een wrange spiegel voor: in feite zijn wij allemaal nerds.

De datarevolutie dreigt haar eigen kinderen op te eten. Met dit boek spoort Schnitzler ons aan om ons eigen aandeel hierin onder ogen te komen. Want pas als we ons hiervan bewust zijn is verandering mogelijk.

Na het programma is het boek “Wij Nihilisten” te koop op locatie, en is Hans Schnitzler aanwezig om te signeren.