Opgroeien in Nederland als jonge vrouw met roots in Noord-Afrika of het Midden-Oosten (MENA*) is niet altijd even makkelijk. Daarbij komt kijken dat iedereen anders is opgevoed afhankelijk van cultuur, normen en waarden. Zo is de één wat strenger opgevoed dan de ander. Vanavond gaan we in gesprek met MENA-vrouwen over hoe het is om als vrouw op te groeien tussen twee of meer culturen. We kijken naar onder andere culturele en religieuze aspecten; wat zijn normen, waarden en tradities die je vanuit huis uit hebt geleerd? Neem je die wel of niet mee als volwassen vrouw en waarom? Welke taboes heersen er? Is er sprake van sociale controle? Hoe manifesteren stereotypes vanuit de hedendaagse maatschappij op deze groep vrouwen, met daartegenover de struggles vanuit eigen community en hoe ga je daarmee om? Het doel van deze avond is het uitwisselen van verhalen door meisjes en vrouwen, om juist een podium te bieden aan de verscheidenheid in ervaringen.

(*MENA: een acroniem voor het Engelse Middle East and North Africa, Midden-Oosten en Noord-Afrika)

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Youssra Oulad Messaoud is heeft Nederlands-Marokkaanse roots en is freelancejournalist, redacteur, host, presentatrice en bestuurslid bij Vers In de Pers, de jongeren tak van de NVJ, online-editor bij Glamour Nederland, schrijfster bij de KRO-NCRV, Trajectum Utrecht en de Correspondent. Daarnaast heeft zij haar eigen podcast: Riedels & Gaffels.

Suheyla Yalcin heeft Nederlands-Turks-Armeense roots en is oprichter van NederTürk; een crossmediaal archief over NederTurkse identiteit. Ook is ze programmamaker in de podcast FUFU&DADELS waarmee ze podium biedt aan het narratief dat volgens haar nog te weinig te horen is in de mainstream media. Voorheen heeft ze gewerkt als redacteur bij het feministische online magazine Lilith.

Soraya Hadjar heeft Nederlands-Surinaams-Algerijnse roots en is freelancejournalist en founder van urbanmediaplatform That’s What She Said NL. Ze schrijft onder meer voor Cosmopolitan.nl. Na met een depressie en PTSS gekampt te hebben, had zij het verlangen om haar verhalen en de verhalen van haar lotgenoten hierover te delen. Hiervoor heeft zij in 2018 het platform That’s What She Said NL opgericht, een safe space waarop jongeren hun verhalen kunnen delen door middel van blogs, muziek, kunst en meer.

Oumaima Al Abdellaoui heeft Nederlands-Marokkaanse roots en is student Pedagogische Wetenschappen, projectmanager en schrijfster van het boek Over Muren Heen. Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Ze schrijven elkaar brieven omdat ze, ondanks de grote verschillen, oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars wereld. Die brieven gaan over hun leefwereld en godsdienst, over Israël en Palestina, over feminisme en vreemdelingen, over successen en dieptepunten in hun leven.

Khaddouj Barghout heeft Nederlands-Marokkaanse roots en is freelance beeldend kunstenaar. Voor Khaddouj is haar werk in ieder geval het levende bewijs van het feit dat artistieke vrijheid geen grenzen kent en ook nooit hóórt te kennen. Haar kunst overstijgt op de fysieke wereld en geeft een bredere visie weer van het feit en de sensatie van het leven onder constante dreiging.

Over de moderator

Enaam Ahmed Ali is UN Women representive 2022, ontwikkelingseconome, penningmeester van UN Women Nederland. Momenteel is ze daarnaast innovatie manager bij Rabobank, waar ze werkt aan het vergroten van financiële inclusie voor kleine boeren wereldwijd door middel van innovatie en technologie. Naast haar rol als innovatie manager, is ze onder andere onderdeel van het organisatieteam van Women’s March NL die jaarlijks in maart meer dan 10 duizend bezoekers mobiliseren om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Daarnaast is ze ook onderdeel van het Moslim vrouwencollectief S.P.E.A.K. Door haar ervaring op deze vlakken is ze actief bij een aantal media, zoals de NOS, en spreekt ze internationaal over onderwerpen als technologie, klimaat en vrouwenrechten.

 

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Kamily Al-Kahef
Programmamaker De Sociale Stad
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.