Opgroeien in Nederland als jonge vrouw met roots in Noord-Afrika of het Midden-Oosten (MENA*) is niet altijd even makkelijk. Daarbij komt kijken dat iedereen anders is opgevoed afhankelijk van cultuur, normen en waarden. Zo is de één wat strenger opgevoed dan de ander. Vanavond gaan we in gesprek met MENA-vrouwen over hoe het is om als vrouw op te groeien tussen twee of meer culturen. We kijken naar onder andere culturele en religieuze aspecten; wat zijn normen, waarden en tradities die je vanuit huis uit hebt geleerd? Neem je die wel of niet mee als volwassen vrouw en waarom? Welke taboes heersen er? Is er sprake van sociale controle? Hoe manifesteren stereotypes vanuit de hedendaagse maatschappij op deze groep vrouwen, met daartegenover de struggles vanuit eigen community en hoe ga je daarmee om? Het doel van deze avond is het uitwisselen van verhalen door meisjes en vrouwen, om juist een podium te bieden aan de verscheidenheid in ervaringen.
(*MENA: een acroniem voor het Engelse Middle East and North Africa, Midden-Oosten en Noord-Afrika)
Over de sprekers
Youssra Oulad Messaoud is heeft Nederlands-Marokkaanse roots en is freelancejournalist, redacteur, host, presentatrice en bestuurslid bij Vers In de Pers, de jongeren tak van de NVJ, online-editor bij Glamour Nederland, schrijfster bij de KRO-NCRV, Trajectum Utrecht en de Correspondent. Daarnaast heeft zij haar eigen podcast: Riedels & Gaffels.
Suheyla Yalcin heeft Nederlands-Turks-Armeense roots en is oprichter van NederTürk; een crossmediaal archief over NederTurkse identiteit. Ook is ze programmamaker in de podcast FUFU&DADELS waarmee ze podium biedt aan het narratief dat volgens haar nog te weinig te horen is in de mainstream media. Voorheen heeft ze gewerkt als redacteur bij het feministische online magazine Lilith.
Soraya Hadjar heeft Nederlands-Surinaams-Algerijnse roots en is freelancejournalist en founder van urbanmediaplatform That’s What She Said NL. Ze schrijft onder meer voor Cosmopolitan.nl. Na met een depressie en PTSS gekampt te hebben, had zij het verlangen om haar verhalen en de verhalen van haar lotgenoten hierover te delen. Hiervoor heeft zij in 2018 het platform That’s What She Said NL opgericht, een safe space waarop jongeren hun verhalen kunnen delen door middel van blogs, muziek, kunst en meer.
Oumaima Al Abdellaoui heeft Nederlands-Marokkaanse roots en is student Pedagogische Wetenschappen, projectmanager en schrijfster van het boek Over Muren Heen. Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Ze schrijven elkaar brieven omdat ze, ondanks de grote verschillen, oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars wereld. Die brieven gaan over hun leefwereld en godsdienst, over Israël en Palestina, over feminisme en vreemdelingen, over successen en dieptepunten in hun leven.
Khaddouj Barghout heeft Nederlands-Marokkaanse roots en is freelance beeldend kunstenaar. Voor Khaddouj is haar werk in ieder geval het levende bewijs van het feit dat artistieke vrijheid geen grenzen kent en ook nooit hóórt te kennen. Haar kunst overstijgt op de fysieke wereld en geeft een bredere visie weer van het feit en de sensatie van het leven onder constante dreiging.
Over de moderator
Enaam Ahmed Ali is UN Women representive 2022, ontwikkelingseconome, penningmeester van UN Women Nederland. Momenteel is ze daarnaast innovatie manager bij Rabobank, waar ze werkt aan het vergroten van financiële inclusie voor kleine boeren wereldwijd door middel van innovatie en technologie. Naast haar rol als innovatie manager, is ze onder andere onderdeel van het organisatieteam van Women’s March NL die jaarlijks in maart meer dan 10 duizend bezoekers mobiliseren om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Daarnaast is ze ook onderdeel van het Moslim vrouwencollectief S.P.E.A.K. Door haar ervaring op deze vlakken is ze actief bij een aantal media, zoals de NOS, en spreekt ze internationaal over onderwerpen als technologie, klimaat en vrouwenrechten.
Fufu & Dadels is dé podcast waar vrouwen van kleur het 100 met elkaar houden. Gepresenteerd door millennial vrouwen van kleur, schuwt de podcast niet voor intieme taboe-doorbrekende tafelgesprekken. Munganyende, Ilham, Süheyla en Alida stellen elkaar en hun gasten kritische levensvragen, over feminisme en genderollen, over intercultureel zusterschap en fuckboys, over tradities en seksualiteit, over mentale gezondheid en heling.
Er is een constante strijd aan de gang van de Nederlandse MENA-vrouw, de Middle-Eastern, North African-vrouw. In de laatste weken was die strijd onderdeel van veel online en offlinegesprekken. Voor veel witte mensen komt dit als een verrassing. Maar vaak gebruiken ze deze strijd ook gretig voor het bevestigen van het stereotype van deze vrouw in de Nederlandse samenleving.
Door middel van ‘online straatverboden’ hoopt burgemeester Halsema de ongewenste verspreiding van privébeelden op internet harder aan te kunnen pakken. De burgemeester maakt zich grote zorgen over shaming* en exposing* onder jongeren en hoopt op die manier ervoor te kunnen zorgen dat daders zich niet meer in de buurt van een slachtoffer kunnen vertonen, ook online.
Mondige biculturele vrouwen die kritiek uiten op de Nederlandse cultuur? Daar zijn de meeste Nederlanders niet zo van gediend, merkt columnist Yesim Candan. Ze dook in de redenen hiervoor en ontdekte: Nederlanders zijn blijven steken in de jaren zeventig.
Een grote groep mensen in Nederland groeit op in een andere cultuur met eigen tradities en gewoonten. Dit noemen we bicultureel zijn: naast je Nederlandse achtergrond heb je ook een band met minimaal nog één andere cultuur. Gemiddeld ligt onder biculturelen de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit moeilijker dan onder andere Nederlanders. Dat maakt biculturelen met lesbische, homo, biseksuele en transgender (LHBT) gevoelens kwetsbaar: ze leven vaak jarenlang met een groot geheim.
De gevolgen van online slut-shaming voor
jonge vrouwen met een migratieachtergrond
in het hoger beroepsonderwijs.
S.P.E.A.K. is een intersectioneel moslimvrouwen collectief. Het collectief bestaat nu uit ongeveer 50 vrouwen die allemaal hart hebben voor vrouwenrechten. Wij maken ons hard voor de veiligheid op straat en kansen en toegankelijkheid op de arbeidsmarkt. We willen onze punten op de politieke agenda krijgen en hierdoor invloed uitoefenen op het beleid. Tevens willen wij het narratief in het huidige debat omgooien. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan tijdens de invoering van het boerkaverbod. We hebben toen een brief opgesteld voor de politiek, die brief is getekend door 47 andere partijen, waardoor de brief breed gedragen werd. We zien in dat het vechten voor gelijke rechten niet in één hokje past en we intersectioneel moeten handelen om tot breed gedragen initiatieven te komen.”