De Stad
OLVG Publieksacademie

Welterusten Amsterdam

Wat doet slaap(gebrek) met je gezondheid en wat is de invloed van de prestatiemaatschappij op onze nachtrust?
donderdag 17 okt 2019, 20.00
do 17 okt 2019, 20.00
Grote zaal

Carrière maken, feestjes afstruinen, fit blijven en voor sommigen ook nog kinderen opvoeden: in ons drukke leven lijkt bijna geen plaats meer voor slaap. Terwijl we toch echt niet zonder kunnen. Wat is de invloed van de prestatiemaatschappij op onze nachtrust? Wat doet slaap(gebrek) met je gezondheid? Is een nachtje wakker liggen of doorhalen echt zo slecht? Werken melatonine, een glas wijn of meditatie om de slaap te vatten? Tijdens deze tweede editie van de OLVG publieksacademie krijg je het antwoord.

Programma

Kristel Kasius, neuroloog en somnoloog (slaapexpert) in het Slaapcentrum van OLVG, weet alles over de medische kant van slaap. Zij vertelt je tijdens de tweede editie van de OLVG Publieksacademie waarom je brein en lijf niet zonder kunnen en wat de gevolgen van te weinig slaap kunnen zijn. Ook ontkracht ze mythes en legt ze uit wat je kunt doen (en laten!) voor een goede nachtrust.

Psycholoog en schrijver Thijs Launspach (auteur van o.a. het boek ‘Fokking druk’) gaat in op de rol van slaap in onze huidige prestatiemaatschappij. Waar liggen Amsterdammers en andere stedelingen van wakker en hoe houden zij zich staande in de waan van alledag, zonder te bezwijken onder de stress?

Daarnaast gaan we met een panel en het publiek in gesprek over slapeloze nachten. Nachtdier DJ Isis, spoedeisende hulp verpleegkundige, Thijs Fransen die geregeld nachtdiensten draait en Hanna Hilhorst, een slechte slaper die al van alles geprobeerd heeft om in slaap te komen, wisselen onder leiding van dagvoorzitter Pieter van der Wielen (presentator Nooit Meer Slapen, NPO Radio 1) ervaringen en tips uit.

Over de OLVG publieksacademie

Met de publieksacademie wil OLVG medische kennis toegankelijk maken voor inwoners van Amsterdam. Kennis en verhalen delen die normaal vaak binnen de ziekenhuismuren blijven. Het doel van deze gratis lezingen is om Amsterdammers te inspireren en laten nadenken over actuele gezondheidsthema’s, leefstijl of ziektebeelden. Er is geen medische kennis nodig om de bijeenkomsten te kunnen volgen.

 

 

donderdag 17 okt 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 361 mensen waren aanwezig