De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer onder andere aandacht voor de functie van kunst in de openbare ruimte. We bespreken dit met het Stadscuratorium en United Painting. Daarnaast spreken we met Aukje Dekker over ontwikkelingen van Sexyland, kijken we naar de voor- en nadelen van houtbouw en welke invloed houtbouw heeft op de ruimtelijke ontwikkeling van steden. Verder gaan we het hebben over de expo en documentaire ‘Claiming Space’. Een video-installatie over feminisme buiten de Randstad en wordt het programma deze keer afgesloten met een literaire afsluiting door Warda El Kaddouri.

Tanja Karreman is de voorzitter van het stadscuratorium en directeur van Nieuw Dakota. Ze vormt samen met 8 kunstprofessionals het adviesorgaan van het college B&W dat gevraagd en ongevraagd over kunst in de openbare ruimte adviseert. Het stadscuratorium toetst en beoordeeld de kwaliteit van de openbare ruimte en de kunst die daarin een plek krijgt. De kwaliteit van de kunstwerken in het publieke domein wordt bovenal beoordeeld aan de hand van wat ze doen op, met en voor de ecologie van een plek of gebied. Tot wie richt het kunstwerk zich, wie spreekt het aan, welke verhalen vertelt het en wat voor beleving maakt het mogelijk?

Dre Urhahn is de mede-oprichter van United Painting en bestaat uit een collectief van kunstenaars, schrijvers en ontwerpers met een gedeelde passie voor het maken van enorme kunstwerken op onverwachte plekken over de hele wereld. Van vluchtelingenkampen tot openbare pleinen, United Painting is een groeiende beweging van creatief activisme en omarmt iedereen die graag meedoet.

Aukje dekker is visual artist, directeur en mede-oprichter van SEXYLAND. Sociëteit SEXYLAND is een conceptuele club op de NDSM in Amsterdam Noord. 365 dagen lang heeft het elke dag een andere eigenaar. De eigenaar van de dag beslist wat voor club hij wil zijn, die kan variëren van kunstexposities tot sportevenementen, van gangster-rapavonden tot diners in stroboscopisch licht.

Op het Amstelkwartier zal medio 2021 de hoogste houten woontoren van Nederland opgeleverd worden. Het 73 meter hoge pand is gemaakt van voornamelijk hout, een duurzaam en hernieuwbaar materiaal. HAUT moet het nieuwe icoon aan de Amstel worden. Gerard Comello is als partner bij Lingotto B.V. betrokken bij HAUT Amsterdam. HAUT is een ontwerp van Team V Architectuur in samenwerking met ARUP.

Sabine lebesque is architectuurhistoricus en teamlid Ruimtelijke Kwaliteit en Investeerdersloket Woningbouw bij Grond en Ontwikkeling Gemeente Amsterdam.
Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam geeft vorm aan de groei en ontwikkeling van Amsterdam en realiseert daarmee gemeentelijke doelstellingen op het terrein van gebieds- en vastgoedontwikkeling. De kerntaken zijn: het bouwrijp maken van gemeentelijke grond en het in erfpacht uitgeven daarvan.

Lex Brans projectleider versnelling woningbouw metropool regio Amsterdam. Hij helpt gemeenten, bouwbedrijven, beleggers, ontwikkelaars en corporaties helpen bij het versnellen van de woningbouwproductie op de plekken waar de nood het hoogst is. Ook buiten dit gebied is de vraag naar woning sterk toegenomen en daarom is Lex benoemd tot bouwambassadeur provincie Noord-Holland om zich in dit gehele gebied in te zetten voor woningbouw.

Kunst collectief Questions Collective is een interdisciplinaire volledig vrouwelijk-identificerend collectief bestaande uit de vier kunstenaars Céline Talens, Roos Pollman, Tessel Brühl en Flavia Faas. Questions Collective maakt performance installaties gebaseerd op een oprechte bezigheid met maatschappelijke vraagstukken. Hun doel is om de status quo in twijfel te trekken en echte maatschappelijke verandering te bewerkstelligen om een ​​nieuwe wereld te creëren. Tot 4 April is hun video-installatie ‘Claiming Space’ over de onderwerpen feminisme, gelijkheid en het groepswezen te zien in de Melkweg Expo.

Warda El-Kaddouri is literatuurwetenschapper, journalist, columnist en verhalenexpert. De van origine West-Vlaamse is sinds 2020 redacteur bij De Groene Amsterdammer. Ook schrijft ze een maandelijkse column op OM.be over duurzaamheid, inclusie en soms gewoon een persoonlijk verhaal. Daarnaast is ze benoemd tot Scherpsteller, een eretitel voor opkomende kritische denkers. Al haar kennis deelt ze op publieke evenementen in de vorm van lezingen, debatten, gesprekken en speeches.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.