De formatie was nog niet eens begonnen of verkenners Ollongren en Jorritsma moesten het veld alweer ruimen door een gelekte notitie. ‘Functie elders’ stond er bij Pieter Omtzigt vermeld, één van de Kamerleden met de meeste voorkeursstemmen. Neemt de nieuwe regering haar burgers serieus, of zal dit fiasco een voortzetting blijken van de “Rutte-doctrine”? In de nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen, en in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, onderzoeken we de staat van het vertrouwen tussen burger en overheid.

Wat gaan we doen?

Aan de hand van het onderzoek van Mariken van der Velden (Vrije Universiteit) gaan we in gesprek over het wantrouwen van de burger in de politiek en andersom, en kijken we naar wat we zouden kunnen doen in een poging tot het herstellen van vertrouwen.

Dat doen we met onder meer met Tweede Kamerlid van BIJ1, Sylvana Simons en stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Zuidoost Tanja Jadnanansing, over de doorwerking van (gebrekkig) vertrouwen in lokale en nationale politiek; de gemeentelijk Ombudsman voor Amsterdam en omgeving, Arre Zuurmond; en met Firoez Azarhoosh over zijn werk in buurthuis de Meevaart in Amsterdam-Oost waar hij bewoners ondersteunt in hun zelfredzaamheid.

Dit programma is een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger & het profielthema ‘Governance for Society’ binnen de Vrije Universiteit Amsterdam.

ProgrammareeksPolderpraat

In gesprek over conflict en samenwerking tussen burger en overheid, na de Tweede Kamerverkiezingen 2021