Maryam Hassouni, die op haar vijftiende furore maakte met de televisieserie ‘Dunya en Desie’, won voor haar rol in ‘Offers’ als eerste Nederlandse actrice een Emmy award. Ze kroop in de huid van vele karakters, van zelfmoordterrorist tot slachtoffer van de Marokkaanse cultuur, en alles wat daartussenin zit. Vaak met veel plezier, maar vaker nog met verbazing over steeds weer dezelfde clichématige verhalen die werden geschreven. Nooit herkende zij hier zichzelf in. Langzaam dringt het tot Maryam door: in haar beleving staat de filmindustrie voor destructie en ellende. Het wordt haar onmogelijk gemaakt om te acteren, ondanks haar verlangen ernaar. Ze gaat studeren en besluit haar eigen verhalen te schrijven. Als ze toch nog een keer zwicht voor een grote rol in een televisieserie loopt dat fataal af. Pas als ze na jaren het onderzoeksdossier naar aanleiding van haar klachten durft te lezen en de feiten onder ogen ziet weet ze het zeker. ‘Ik ben niet ziek: het systeem is ziek.’

Op de avond zelf is er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren door Maryam Hassouni.

Over de sprekers:

Maryam Hassouni is actrice en schrijver. In haar nieuwe boek, Wat de fak, beschrijft ze haar frustraties in de filmindustrie. Hassouni werd bekend als Dunya in de succesvolle serie Dunya & Desie en won als eerste Nederlandse actrice een Emmy voor haar rol in de film Offers. Ondanks haar succes ergerde ze zich kapot aan de clichématige verhalen die keer op keer werden geschreven. Ze herkende zichzelf niet in de rollen die ze speelde, waarna ze stopte met acteren en ging studeren.

Niki Padidar is documentaire-, en programmamaker. Ze won 7 internationale prijzen met haar eerste documentaire ‘Ninnoc’, schreef het seksuele voorlichtingsboek ‘Dokter Corrie geeft antwoord’ waarvan 10.000 exemplaren zijn verkocht en de tweede druk net is verschenen. Interviewde mensen als het paard Gerard Ventus en haar tweede film ‘All You See’ was dit jaar de openingsfilm van Idfa en ging op 9 november 2022 in première in Koninklijk theater Carré in Amsterdam.

Roosmarijn Wind is actrice die afstudeerde aan de FAAAM. Roosmarijn speelde onder andere in ‘Flikken Rotterdam’, ‘Op Weg naar Pakjesavond’ en de ‘Sterfshow’. Ook speelde zij Luna in vaste cast van de jeugdserie ‘SpangaS’. Zij is o.a. te zien zijn in de Duitse film ‘Reingold’ en speelt een rol in de nieuwe Netflix-serie ‘Happy Endings’. Onlangs sleepte zij een rol in de nieuwe film ‘Tatta’s’ binnen en is zij een van de hoofdrolspelers van de nieuwe film ‘Misfit de Switch’.Roosmarijn is naast actrice ook presentatrice, model, danseres, zangeres & documentairemaakster. Haar eigen documentaire ‘Hanky Panky’ was te zien op TV en op het online-kanaal van NPO3.

Sanne Koevoets doet onderzoek naar gefeminiseerde, en daardoor vaak ondergewaardeerde, gemarginaliseerde en onzichtbare beroepen en praktijken. In het verleden deed zij onderzoek naar de verbeelding van sekswerkers en bibliothecaresses. Als onderzoeker verbonden aan het Platform voor Design, Impact en Transitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam richt zij zich op reparatie-, herstel- en verstelwerk als concept, praktijk, en ethos voor een planeet in crisis. Aan het Erasmus University College doceert zij Intersectionele Media- en Cultuurwetenschappen.

Dit programma is ontwikkeld door
Kamily Al-Kahef
Programmamaker De Sociale Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ciana Mayam
Presentator en programmamaker