Als voorloper op de drieluik ‘Met de dood in huis’, die Pakhuis de Zwijger, Museum Tot Zover en Funeraire Academie samen zullen maken, maakt New Metropolis Zuidoost een programma dat zich richt op omgaan met verlies, afscheid en rouw in de Afro Surinaamse gemeenschap.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De drie eerder genoemde organisaties bundelen hun krachten voor de drieluik, omdat het hoog tijd is voor een breed maatschappelijk gedragen gesprek over onze omgang met de dood. Want de wereld verandert in rap tempo, en zo ook hoe we met de dood omgaan.

Tijdens dit programma gaat Stacey Esajas met vier sprekers in gesprek over hun onmisbare rol bij de tradities en rituelen behorend bij afscheid en rouw in de Afro Surinaamse gemeenschap. Zo zal Rhogeia Kensenhuis – Cairo vertellen over haar werk als medewerker bij het Afscheidshuis Amsterdam Zuidoost. Daarnaast is zij aflegger en drager bij aflegvereniging Wan Lespeki Karie. Jenny Kooker is ook aflegger en vrijwilliger bij Hospice Amsterdam Zuidoost. Dragers zijn belangrijk bij afro Surinaamse begrafenissen. Lloyd Hunte is leider van de dragersgroep Wikandoe. Cynthia Liesdek is psychiater. Zij verleent terminale zorg en behandelt patiënten met klachten bij rouwverwerking. We gaan met deze sprekers op zoek naar antwoorden op vragen als: draagt deze manier van afscheid nemen van dierbaren bij aan het berusten in, het accepteren van het verlies en in hoeverre is er genoeg plek voor rouwverwerking van nabestaanden.

ProgrammareeksZuidoost Talk

Elke week zitten we bij New Metropolis Zuidoost met elkaar aan tafel om belangrijke en actuele zaken uit Amsterdam Zuidoost te bespreken.