In 2030 dient de gesloten jeugdzorg te zijn verdwenen uit Nederland. Een kind mag niet meer worden opgesloten, is het idee. Maar zijn daarmee ook de vele misstanden verdwenen? De jeugdzorg wordt ondertussen almaar duurder en steeds meer jongeren wachten maandenlang op de juiste behandeling. Tegenlicht houdt een complex systeem dat al vijftig jaar dezelfde fouten herhaalt een spiegel voor. Wat is een kind in de jeugdzorg waard?
Het 10-jarige meisje uit een pleeggezin in Vlaardingen dat inmiddels twee weken zwaargewond in het ziekenhuis ligt, is niet meer in direct levensgevaar. Haar toestand is nog wel zorgelijk. Het werpt de vraag op hoe scherp de controle is op veiligheid bij uit huis geplaatste kinderen
Bestuurswetenschapper Sharon Stellaard deed gedegen promotieonderzoek naar veertig jaar jeugdzorg. Maar hoe laten we het kortetermijndenken in de jeugdzorg voortaan achter ons? Niet Stellaard, maar Peer van der Helm, lector Residentiële jeugdzorg en bijzonder hoogleraar Onderwijs en zorg, geeft antwoord.
Door het tekort aan jeugdzorgplekken worden kinderen in een crisissituatie door het hele land geplaatst. Gemeenten hebben echter geen goed zicht op waar deze kinderen verblijven en hoe het gesteld is met de kwaliteit van de zorg. Dat is absurd, vindt SP-Kamerlid Sarah Dobbe. GroenLinks-PvdA kamerlid Lisa Westerveld vindt het ‘onwenselijk dat kinderen vaak ver buiten de eigen regio worden geplaatst’. Beide partijen stelden Kamervragen naar aanleiding van onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) en Follow the Money.