Naar aanleiding van het boek ‘B’, een memoir van Nynke Sietsma, dat op 3 oktober verschijnt, bespreken wij tijdens deze speciale avond het thema: vorm geven aan rouw en rouwliteratuur.

Auteur Nynke Sietsma zal geïnterviewd worden door auteur Erik Jan Harmens over ‘B’. Echtgenoot (en vormgever) Robert Jan van Noort zal daarna in gesprek met Erik Jan Harmens vertellen over de vormgeving van ‘B’: hoe geef je vorm aan rouw in woord en beeld? Daarnaast gaat Nynke in gesprek met Vasalis-biograaf en literatuur- en genderwetenschapper Maaike Meijer over de poëzie van Vasalis en rouwliteratuur.

Er is muziek van Axel Kabboord (At The Close Of Every Day, This Beautiful Mess), en poëzie. Erik Jan Harmens zal uit het werk van Bert Schierbeek en Vasalis voordragen.

Over B

In 2020 overleed Berend, de vierjarige zoon van journalist Nynke Sietsma, na een ziekbed van zeven maanden. Direct na zijn dood grijpt Nynke naar haar notitieboekjes, op zoek naar woorden die bewijsvoeren van Berends bestaan. En ze begint te schrijven. Over haar verdriet, de fysieke pijn die zijn sterven bij haar teweegbracht, als een omgekeerde bevalling. Over de vrouwen die als een onzichtbare kring om haar heen zijn gaan staan. Nynkes woorden zijn als een dunne huid die het leven van en met Berend voor eeuwig omsluiten: kwetsbaar, maar sterk als een beer. B is een ongepolijste, sacrale, meanderende, troostende stroom aan gedachtes en beschrijvingen gericht aan Berend, op zoek naar voortekenen die het onheil van die ene dag voorspelden, die dag in oktober die het leven van Nynke en haar man Robert opdeelde in een ervoor en erna.