Duurzaamheid is hot en dé toekomst. Niemand wil achterblijven, en het is haast onmogelijk om niet mee te doen. Steeds meer producten krijgen een duurzaamheidslabel, bedrijven doen hun beste poging om duurzaam over te komen, en consumenten dragen hun steentje bij door te rijden in elektrische auto’s en havermelkcappuccino’s te drinken. Maar draagt deze ‘duurzame transitie’ werkelijk bij aan een ecorechtvaardige samenleving waarin we goed zorgen voor de Aarde en elkaar? In Voorbij Duurzaamheid werpt Shivant Jhagroe een kritische blik op de schaduwzijde van duurzaamheid. Hij toont hoe duurzaamheid diep verweven is met kolonialisme, kapitalisme en sociale uitsluiting. Het is een sprookje voor de koopkrachtige, witte middenklasse, terwijl de rest van de wereld de prijs betaalt in de vorm van uitbuiting en uitsluiting. Zo houdt duurzaamheid de status quo in stand en voorkomt daarmee radicale en rechtvaardige systeemverandering. Shivant Jhagroe stelt dat dit anders moet én kan. In zijn nieuwe boek pleit hij daarom voor een echte ecorechtvaardige samenleving.
Dit programma is al helemaal volgeboekt, het is nog wel mogelijk om je aan te melden voor de livestream.
Over de sprekers en artiesten
Shivant Jhagroe is universitair docent aan de Universiteit Leiden (Instituut Bestuurskunde). Hij doet onderzoek naar de politiek van duurzame transities en klimaatbeleid, met speciale aandacht voor ongelijkheid en rechtvaardigheid.
Josefien van Marlen (zij/haar) is werkzaam in de biologische sector en houdt zich in de publieke sector bezig met vraagstukken rondom diversiteit, gelijkwaardigheid en intersectionaliteit. Vanuit haar onderneming Just Differently draagt zij bij aan rechtvaardige veranderingsprocessen. Ook is zij actief bij Extinction Rebellion.
Malcolm Jones is gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren en bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Als intersectioneel klimaatactivist draagt hij bij aan het ontwikkelen van oplossingen voor de grootste uitdaging van onze tijd: de klimaatcrisis.
Jumana Tuama is bestuurslid bij Groene Moslims en verbindt de ecologische waarden van de islam met actuele duurzaamheidsvraagstukken. Vanuit de overtuiging dat zorg voor de schepping een kernelement is van het geloof, zet zij zich in om een rechtvaardige en ecologisch verantwoorde samenleving te bevorderen.
Dizzi Geetha is een Queer POC artiest uit Sri Lanka, woonachtig in Nederland. Dizzi ontwikkelde zich als componist, multi-instrumentalist en theatermaker. De liefde voor de natuur en haar geluiden is een groot deel van Dizzi’s muziek, en dat hoor je terug in de unieke composities en trackkeuzes. Dizzi gebruikt muziek ook voor soundhealing rituelen en plantmedicijnceremonies, waardoor mensen dieper in hun onbewuste kunnen duiken.
Chris Kaspar de Ploeg is een grassroots organizer, journalist en spoken word artist. Hij schreef het boek Oekraïne in het Kruisvuur en werkt momenteel aan een boek over kolonialisme en WOII. Chris is ook mede-oprichter en kern-organisator bij Aralez, een grassroots-organisatie voor dekolonisatie, en bij Arts of Resistance, een coalitie die een brug slaat tussen sociale bewegingen en de kunsten. Je kunt zijn werk terugvinden op zijn website: www.chrisdeploeg.com.
Artoyan is an activist on decolonization and reparations at Aralez, as an multi-instrumentalist he uses the medium of music to root us back into an embodied experience, to recharge for resistance and remember the joy of life itself. Together with Chris de Ploeg they organize bi-monthly community gatherings for Aralez with meditation and music to provide rest after protest.
Anima Jhagroe-Ruissen identificeert zich als Social Artivist (combinatie van kunst en activisme). Door middel van Dans en Henna daagt ze dominante verhalen uit en verkent ze alternatieve werelden die voorbijgaan aan verzet. Ze laat zich hierin leiden door de lessen die Henna/Mehndi haar leert, en de ritmes die in ons lichaam leven. Verder is ze initiatiefneemster van collectieven CTRL+ALT+IDENTITY en CTRL+ALT+ECOLOGY waar via dekoloniale manieren van werken en kunst onrecht bevochten wordt voor een radicaal andere wereld. Meer informatie over haar werk: www.animaruissen.com.