Het jaar 2020 is bijna voorbij. Het jaar waar de coronapandemie centraal stond, maar ook de brexitdeal (or no deal) werd onderhandeld en wereldwijd de Black Lives Matter-beweging opstond. In dit programma bespreken we dit bijzondere jaar door de bril van ons voedselsysteem. In Nederland was 2020 namelijk ook het jaar van de korte ketens, Support Your Locals, boerenprotesten en stikstof. Wat betekenen de globale, nationale en lokale maatschappelijke ontwikkelingen voor ons voedselsysteem en onze eetcultuur? Welke rol spelen veerkracht en weerbaarheid? Wat hebben we geleerd en wat kan beter in het nieuwe jaar? In gesprek met nationale en internationale gasten over het voedseljaar 2020.

Dit programma is een co-productie met Flevo Campus naar aanleiding van het verschijnen van Veerkracht als opdracht, het Flevo Campus jaarboek van 2020. Deze essaybundel bestaat uit maar liefst tien essays over zeer uiteenlopende onderwerpen – van kweekvlees tot kringlooplandbouw en van Brexit tot Black Lives Matter.

Dr. Sigrid Wertheim-Heck is lector Voedsel en Gezond leven bij Aeres Hogeschool Almere en senior fellow Environmental Policy bij Wageningen University & Research. Ze is gepromoveerd in consumptie-sociologie en heeft ruim twintig jaar internationale ervaring in marketing en business development in de agro-foodsector. Haar interesse in wereldwijde stedelijke voedselzekerheid bepaalt haar onderzoek naar de relatie tussen stedelijke ontwikkeling, voedselvoorziening en duurzame en gezonde voedselconsumptiepatronen.

Anke Brons is promovendus aan de Aeres Hogeschool Almere en verbonden aan de vakgroep Milieubeleid van Wageningen University & Research. Haar promotieonderzoek gaat over inclusiviteit in duurzaam en gezond voedsel. Ze bestudeert vanuit sociologisch perspectief de eetgewoonten van diverse stadsbewoners en het stedelijk beleid daaromheen, gericht op de stad Almere.

Herman Lelieveldt is politicoloog en als Jean Monnet Chair Food Governance in the EU verbonden aan het University College Roosevelt, het Liberal Arts and Sciences College van de Universiteit Utrecht in Middelburg. In 2016 publiceerde hij De voedselparadox. Wat ons streven naar beter eten dwarsboomt. Hij schrijft regelmatig over voedsel en voedselpolitiek, onder andere voor het onderzoeksplatform Follow the Money.

Stephen Satterfield, zelfverklaard ‘oorsprongverzamelaar’, is eetschrijver, multimediaproducent en mede-oprichter van Whetstone Magazine en Whetstone Media. Voorafgaand aan zijn carrière in de media zette hij zich als maatschappelijk ondernemer in voor de ontwikkeling van oorspronkelijke zwarte inwoners van de West-Kaap in Zuid-Afrika die in de wijnindustrie werken. Na ruim tien jaar in verfijnde restaurants in de Verenigde Staten te hebben gewerkt, is hij nu sommelier in ruste. Een profiel van hem verscheen in The New York Times en hij heeft geschreven voor Esquire, Wall Street Journal, Food & Wine, Civil Eats, New York Magazine en andere gerenommeerde tijdschriften en kranten.

Sebastiaan Aalst studeerde politicologie in Amsterdam en is sinds acht jaar partner en directeur strategie van Food Cabinet, hét campagnebureau dat werkt aan een voedselsysteem met toekomst. Met campagnes, evenementen en programma’s inspireert Food Cabinet mensen om gezonde, duurzame en eerlijke voedselkeuzes te maken. Voorbeelden van projecten en campagnes waar Sebastiaan aan werkt(e) zijn onder andere Damn Food Waste, Power to the Pieper en Support Your Locals.

Kelly Streekstra is gefascineerd door de interactie tussen de maatschappij en opkomende
technologieën die duurzaamheid nastreven. Ze is momenteel onderzoeker bij het Athena
Instituut aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en maakte deel uit van de Nationale
Denktank over de circulaire economie. Tijdens haar masterscriptie deed ze een
scenarioverkenning naar de toekomst van kweekvlees onder begeleiding van scenariobureau
Futureconsult.
Jorrit Kiewik is de zoon van twee agrarisch pioniers en ging naar Dronten voor een landbouwopleiding, maar leerde maar leerde daar boeren ‘op een manier die me eigenlijk niet aanstond’. Het leidde ertoe dat Jorrit zich verdiepte in nieuwe manieren om het voedselsysteem in te richten – van 2016 tot 2018 was hij directeur van SFYN (Slow Food Youth Network). Tegenwoordig werkt hij als directeur van SFYN Global. Daarnaast is hij bezig met het doorontwikkelen van het bedrijf van zijn ouders naar hét klimaatbestendig gemengde bedrijf van de toekomst
In samenwerking met
ProgrammareeksDe Hongerige Stad

Voedsel heeft een grote maatschappelijke waarde. Deze programmareeks geeft een nieuwe kijk op de rol van ons voedsel en op de stedelijke ontwikkeling en werkgelegenheid. Voedsel speelt een prominente rol in de wijze waarop steden hun toekomst plannen. Ook de gemeente Amsterdam heeft een voedselvisie waarin wordt beschreven hoe voedsel gerelateerd is aan gezondheid, sociale participatie, duurzaamheid, economie en educatie. Welke nieuwe verbindingen kan ons voedsel maken in de stad?