De trend van individualisering is al geruime tijd gaande, maar sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn de depressiecijfers aanzienlijk toegenomen. Nu op social media de lifecoaches als paddestoelen uit de grond schieten, groeit ook de behoefte aan nieuwe verhalen die weer betekenis geven en het gevoel van verbondenheid bevorderen. Hoe ontdek je jouw eigen levensverhaal? Wat doe je als dat verhaal even zoek lijkt te zijn en hoe verbind je je daarin met anderen? VPRO Tegenlicht duikt in deze zoektocht naar zingeving met Nederlanders van verschillende generaties die op hun eigen unieke manieren betekenis proberen te vinden in het leven.

Over het programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van de aflevering. Dat doen we met:

Halil Özpamuk is freelance regisseur voor onder andere VPRO Tegenlicht, en heeft eerder o.a. de documentaire Mijn stad, mijn hart (2018).

Daarna gaan we in gesprek met experts op het gebied van levensbeschouwelijke verhalen, intergenerationele verhalen en de rol van van het vertellen van verhalen als verbindende kunst. Zijn we nog wel in staat om verhalen te vertellen? Wat vertellen verhalen ons over wie wij zijn? Hoe kunnen we in een wereld van individualisering een nieuw verhaal vinden dat ons richting kan geven? Op welke manier bepalen intergenerationele verhalen onze identiteit als individu, maar ook als collectief?

Deze gesprekken voeren we met:

Manuela Kalsky is theologe en oprichter van het interlevensbeschouwelijke dialoog platform Nieuwwij.nl. Nieuw Wij is een modern online-platform dat culturen, religies, levensbeschouwingen en de individuele burgers met elkaar wil verbinden. Sinds 1 februari 2023 bekleed Kalsky als bijzonder hoogleraar de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties.

Sahand Sahebdivani is verhalenverteller, muzikant en oprichter van het Cultureel centrum Mezrab. Om de Iraanse traditie van zijn ouders om verhalen te vertellen voort te zetten in een bredere context begon hij in 2004 het initiatief Mezrab dat uitgroeide tot cultureel centrum met een multidisciplinair programma vijf dagen per week.

Juliette Dominicus is documentairemaker, editer en researcher. Ze studeerde Liberal Arts and Sciences waarna ze een masteropleiding afrondde in Documentaire en Film. In 2022 maakte zij samen met Sven Peetoom de film Indisch Zwijgen, een documentaire waarin zij drie Indische jongeren van de derde generatie die in hun eigen familiegeschiedenis duiken in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. In hun nieuwe film volgen ze kleinkinderen die nog net voor het te laat is de verhalen van hun Indische grootouders proberen te ontrafelen.

Francine Oomen is schrijfster van de bekende jeugdserie ‘Hoe overleef ik…’, een serie over hoofdpersoon Rosa die allerlei dingen meemaakt waar elke tiener zich in kan herkennen. 10 jaar na haar laatste boek in deze jeugdserie besloot Francine voor haar lezers van toen een grafische roman-serie te schrijven. Afgelopen september kwam haar boek ‘Hoe overleef ik alles wat ik niet vertel’ uit, de eerste oplage verkocht meteen uit. Oomen is gespecialiseerd in de intergenerationele overdracht en maakte in 2021 een documentaire waarin ze haar eigen intergenerationele trauma’s onderzocht.

Dit programma is ontwikkeld door
Cecile Trooster
Programmamaker economie van morgen & Tegenlicht meet up's
Emma Boonstra
Stagiair programmamaker Sociale stad en Tegenlicht meet up
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.