De gevolgen van de coronacrisis hebben duidelijk laten zien dat er naast woningaantallen, bereikbaarheids- en duurzaamheidsambities er een essentiële ambitie mist: een gezonde leefomgeving voor iedereen. Hoogwaardige gezonde omgevingen kunnen op de lange termijn de financiële druk op ons zorgsysteem verlichten. Maar waar sommigen kansen zien in groene, gezonde steden, zien anderen een kostenpost die zichzelf niet terugverdient. Welke obstakels komen bij het ontwikkelen van een gezonde leefomgeving kijken en hoe overwinnen we die? Hoe financieer je een gezonde stad precies? En hoe schalen we onze experimenten op tot een regionaal beleid?

In 2019 stegen de landelijke zorgkosten met 5 miljard euro meer dan in 2018; een stijging van 5,2%. Vergrijzend Nederland behoeft steeds meer medische hulp. De roep om preventief te werk te gaan is de afgelopen jaren daarom alleen maar groter geworden. Echter, een algemeen preventief zorgbeleid is niet voldoende. Zo wonen mensen met een lage sociaaleconomische status niet altijd in de meest gezonde wijken. Het creëren van gezonde leefomgevingen is hét middel om zorgkosten te doen dalen. Maar is dat wel mogelijk?

Tijdens deze afsluitende aflevering van een reeks gesprekken over het creëren van een gezonde leefomgeving gaan we in gesprek over de haalbaarheid van een gezonde leefomgeving. Samen met Nils Bonder, Jos Sentel, Sanne Botterweg, Maarten Hoorn en Marije Schuring gaan we dit onderwerp behandelen. Welke ‘gezonde’ plannen staan er nu, hoe kunnen investeerders hier een rol in spelen en hoe gaan we concreet beleid maken om gezonde leefomgevingen te realiseren?

Factsheet Onrendabele Toppen, Stedelijke Transformatie

Nils Bonder is directeur bij BAM Concernhuisvesting waar hij kantoorlocaties levert, maar hij is ook werkzaam Manager Healthy Urban Living bij AM, waar hij gezonde woon- en werkomgeving helpt creëren. AM is als mede-oprichter van het Blue Building Institute druk bezig met het ontwerpen van gezonde buurten, zoals het Bijlmerkwartier in Amsterdam. Tijdens deze avond neemt Nils vanuit het ontwikkelaarsperspectief deel aan het gesprek.

Jos Sentel is Manager Strategy & Research bij Syntrus Achmea waar hij zich bezighoudt met het vertalen van beleidsontwikkelingen en veranderingen in de vastgoed- en hypotheekmarkt naar investeringskaders voor institutionele beleggers. Ook is hij initiator van het Programma Eisen voor Geluk en Gezondheid. Dit programma kijkt hoe gezondheidseisen kunnen worden opgenomen in technische eisen van een gebouw. De belegger gaat daarmee voor langetermijnwaardecreatie van een gebouw.

Sanne Botterweg is een partner van Urban Sync, waar zij gezonde en duurzame buurten helpt ontwikkelen. Aan de hand van het Sync City model kijken zij met een andere blik naar ruimtelijke ontwikkeling, waarbij de focus ligt op sociaal-maatschappelijke waarden. Het gebruik van het Sync City model kan leiden tot meer bewustzijn van deze waarden en zo het financiele vraagstuk verder helpen. Tijdens deze avond zal Sanne meer over gezondheid en het Sync City model vertellen.

Maarten Hoorn is themacoördinator Verstedelijking en transformatie bij Platform31. Hij houdt zich bezig met het financieel realiseren van maatschappelijke meerwaarde. Hoe is de ruimtelijke context van het belang voor het berekenen van maatschappelijke meerwaarde? In samenwerking met de TUDelft heeft Platform31 dit vraagstuk blootgelegd in het essay Financiering van gebiedstransformatie. Maarten zal deze avond zijn kennis toepassen om de financiele context van de gezonde leefomgeving te schetsen.

Marije Schuring is zelfstandig ondernemer op het snijvlak van (financiële) strategie en uitvoering. Ze heeft recent als Kwartiermaker Investeringsstrategie voor de Gemeente Utrecht de investeringsopgave van ca € 7,1 miljard uitgewerkt die voortvloeit uit de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040. In haar rol adviseert ze aan college en raad hoe de ambities van gezond stedelijk leven in de gemeente Utrecht haalbaar en betaalbaar kunnen worden gemaakt. Om dromen niet luchtkastelen te laten blijven zal Marije schetsen dat het nodig is dat alle publieke en private partijen ook een financiële bijdrage leveren aan een gezonde groeiende stad.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Liz van Blitterswijk
Programmamaker Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
ProgrammareeksGezonde leefomgeving

Overal ter wereld groeien steden. En met die groei van onze steden, groeien ook de ambities voor onze omgeving. De toekomst van onze steden is duurzaam, prettig, eerlijk én gezond. Maar hoe ziet een gezonde stad er precies uit? Hoe bouwen we zo’n stad eigenlijk? Hoe wordt die gezonde omgeving beschikbaar voor iedereen? En hoe maak je die grote ambities eigenlijk waar?