Een gezond leven in de stad? Je kunt gezond eten, genoeg bewegen of ontspannen. Maar in de afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de effecten van de stedelijke omgeving op onze gezondheid. Ook voor het ontwikkelen van een stad bestaat er een gezonde keuze. De stedelijke omgeving heeft immers ook effecten op onze gezondheid. Steeds meer steden zetten daarom in op een gezonde ruimtelijke omgeving. Wat is een gezonde stad precies? Welke leefomgeving helpt je om gezond te zijn? En hoe richt je een gezonde stad concreet in?

Als we het hebben over gezondheid, gaat het vaak over mentale of psychische gezondheid van mensen of dieren, maar hoe zit dat met steden? Kan een stad ook gezond zijn? Steeds meer mensen zeggen van wel. De afgelopen jaren is de roep om het gezonder inrichten van steden luider geworden. Ondertussen is de Gemeente Utrecht als een van de voortrekkers begonnen met het daadwerkelijk gezond inrichten van de eigen stad. Wat zijn de mogelijkheden voor gezondheid in steden anno 2021?

In deze eerste aflevering van een reeks gesprekken over het creëren van een gezonde leefomgeving gaan we in gesprek over het bouwen van een gezonde stad. Samen met Peter Steijn, Janna Coomans, Sanne van Manen en Rients Dijkstra gaan we dit onderwerp behandelen. Wat is een gezonde leefomgeving? Hoe ziet een gezonde stad eruit? En hoe bouw je een gezonde stad?

Peter Steijn is lid directieraad bij de Gemeente Utrecht, waar zijn team onderzoek doet naar gezond leven in de stedelijke context en hiervoor beleid maakt. Zo hebben zij onder andere meegewerkt aan de Barcode Utrecht, een ruimtelijke strategie voor mensen en ecologie.

Janna Coomans is post-doctoraal historisch onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar gezondheid in Middeleeuwse steden en het ruimtelijke aspect hiervan. Tijdens dit programma zal zij verband trekken tussen het verleden en het heden wat betreft (on)gezonde steden.

Sanne van Manen is architect en projectleider bij MVRDV. Ze heeft meegewerkt aan veel bouwprojecten in Nederland, maar ook in het buitenland. Sanne zal tijdens dit programma vanuit een internationaal perspectief laten zien wat Nederlandse steden over gezonde inrichting kunnen leren uit het buitenland.

Rients Dijkstra is partner bij PosadMaxwan, waar hij vanuit de stedenbouwkunde nadenkt over het slim, duurzaam en gezond inrichten van steden. In het verleden is Rients rijksadviseur geweest voor het ministerie, waar hij de eerste plannen voor gezonde verstedelijking op landelijk niveau heeft zien opkomen. Verder is Rients ook als professor Urban Deisgn werkzaam geweest voor de Technische Universiteit Delft.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Liz van Blitterswijk
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Lisan Klop
Programmamaker Ruimte & Duurzaamheid
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksGezonde leefomgeving

Overal ter wereld groeien steden. En met die groei van onze steden, groeien ook de ambities voor onze omgeving. De toekomst van onze steden is duurzaam, prettig, eerlijk én gezond. Maar hoe ziet een gezonde stad er precies uit? Hoe bouwen we zo’n stad eigenlijk? Hoe wordt die gezonde omgeving beschikbaar voor iedereen? En hoe maak je die grote ambities eigenlijk waar?