Op het moment dat de rijkste mensen ter wereld hun economische macht gebruiken om de democratie te ondermijnen, is het de hoogste tijd voor een fundamentele tegenbeweging. We praten daarover met Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV en schrijver van het manifest Democraten aller Landen, Verenigt U. Hij pleit daarin voor economische democratisering. Hoe gaan we daarmee aan de slag? Ook Martijn Visser van de Van Mierlo Stichting vindt dat economische democratisering, net als begin vorige eeuw, weer hoog op de agenda moet. Daarnaast gaan we in gesprek met andere deskundigen over hoe werknemers meer zeggenschap kunnen krijgen en welke stappen nodig zijn voor een eerlijkere verdeling van economische macht. Zin om mee te denken?
Meer sprekers volgen snel.
Over de sprekers
Tuur Elzinga is sinds 2021 voorzitter van de FNV, Nederlands grootste vakbond, waar hij zich inzet voor eerlijke lonen, betere arbeidsomstandigheden en sociale rechtvaardigheid. Met een achtergrond in zowel de politiek als het vakbondswerk heeft hij een scherpe blik op maatschappelijke ongelijkheid en beleidsverandering.
Elzinga begon zijn carrière als beleidsmedewerker en senator voor de SP, waar hij zich richtte op sociale zekerheid, pensioenen en internationale samenwerking. Sinds zijn toetreding tot het FNV-bestuur in 2017 heeft hij een cruciale rol gespeeld in de hervorming van het pensioenstelsel en de strijd voor een inclusieve arbeidsmarkt.
Martijn Visser (1993) is wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Hij deed een bachelor rechten en bachelor filosofie aan de Universiteit van Leiden, Hij studeerde een semester in Freiburg (Duitsland), waarna hij een master Encyclopedie en Filosofie van het Recht afrondde en zijn scriptie schreef over de politieke filosofie van Hannah Arendt. Daarna deed hij een onderzoeksmaster filosofie in Nijmegen, waar hij zich specialiseerde in de filosofische antropologie, en studeerde hij deels in Leuven, waar hij zich onder andere bezighield met vraagstukken rondom totalitarisme, populisme, verzet en politiek handelen.
Voor de Mr. Hans van Mierlo Stichting doet Martijn onderzoek naar democratische vernieuwing. Hij onderzoekt de wijze waarop onze parlementaire democratische rechtstaat wordt uitgedaagd door democratische alternatieven en antidemocratische tendensen, hij kijkt naar nieuwe manieren waarop politieke vertegenwoordiging tot stand komt of juist verdwijnt, hij is geïnteresseerd in de vormen waarop macht en tegenmacht in onze samenleving worden georganiseerd, en hij bevraagt in bredere zin de filosofische fundamenten van de politiek en het politieke.
Pascale Nieuwland is een van de toonaangevende experts op het gebied van medewerkersparticipatie via aandelen en certificaten. Met bijna 20 jaar ervaring helpt zij als directeur van SNPI bedrijven bij het ontwikkelen van eerlijke en transparante beloningsstructuren die bijdragen aan medewerkersbetrokkenheid en duurzame groei. Haar specialisatie ligt in STAK-regelingen, participatiereglementen en certificaathoudersovereenkomsten, waarbij zij niet alleen juridisch advies biedt, maar ook zorgt voor een effectieve integratie binnen HR en duidelijke communicatie naar medewerkers.
Met een achtergrond in Internationale Bedrijfskunde (Erasmus Universiteit), Indonesiëkunde (Universiteit Leiden), HRM en Corporate Governance begon Pascale haar carrière binnen internationale economische betrekkingen, waarna ze zich volledig richtte op beloningsstrategieën. Bij SNPI bouwde ze de adviestak uit tot een belangrijke pijler binnen de organisatie. Naast haar advieswerk geeft ze workshops en presentaties over medewerkersparticipatie en begeleidt ze bedrijven bij de implementatie van participatieprogramma’s die toegankelijk en effectief zijn.
Deze avond is onderdeel van de serie Een Nieuw Huis van Thorbecke. Daarin denken we na over een nieuwe democratisering van Nederland. De gasten worden gevraagd in de huid van Thorbecke te kruipen. FNV-voorzitter Elzinga spiegelt zich in zijn manifest overigens liever aan de revolutionairen van de negentiende eeuw.