Het huidige systeem kraakt in zijn voegen onder de druk van de hedendaagse problemen. Van complexe crises tot dagelijkse schandalen die de krantenkoppen vullen, het is duidelijk dat verandering noodzakelijk is. Maar welke aanpak is de beste? Slopen we het oude systeem om ruimte te maken voor iets geheel nieuws? Of is renovatie of verbouwing voldoende om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden? Tijdens deze sessies kruipen we in de huid van Johan Rudolf Thorbecke (1789-1872), de staatsman aan wie we ons huidige staatsbestel te danken hebben. We gaan dieper in op de versnipperde systemen en doen een beroep op de creativiteit en denkkracht van ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en andere betrokken burgers. Samen zoeken we naar alternatieven waarin burgers meer zeggenschap krijgen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Oeds Westerhof is cultuurprofessional en schrijver, vooral bekend om zijn rol als een van de drijvende krachten achter de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden-Fryslân 2018. Met een lange carrière gericht op het verbinden van cultuur, gemeenschappen en stedelijke ontwikkeling, heeft Westerhof zich ingezet voor projecten die maatschappelijke impact hebben, zowel nationaal als internationaal. Zijn werk legt de nadruk op cultuur als een middel om sociale cohesie en economische vernieuwing te stimuleren.

Naast zijn culturele werk is Westerhof de auteur van het boek Friesland, mijn liefde. In dit boek verweeft hij persoonlijke herinneringen met een politieke visie op Friesland, waarin hij de unieke cultuur en waarden van de regio bespreekt, zoals de afkeer van centraal gezag en de nadruk op vrijheid en gemeenschapszin. Het boek is een ode aan Friesland, maar functioneert tegelijkertijd als een politiek manifest waarin hij oproept tot hervormingen op het gebied van sociale zekerheid en cultuurbeleid, met voorstellen zoals een “algemeen waarborginkomen” om de huidige bureaucratie te vereenvoudigen

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. De laatste jaren schrijft zij over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden, en begeleidt en adviseert hierin verschillende (lokale) overheden.

Remieg Aerts is historicus en hoogleraar, gespecialiseerd in de moderne politieke geschiedenis, met een bijzondere focus op Nederland. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich richt op de geschiedenis van politieke cultuur, instituties en ideeën, voornamelijk in de 19e en 20e eeuw.

Aerts is vooral bekend om zijn gezaghebbende biografie van Johan Rudolph Thorbecke, de architect van het Nederlandse parlementaire systeem, getiteld Thorbecke wil het: Biografie van een staatsman. Dit werk won meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de Libris Geschiedenis Prijs in 2019. In zijn onderzoek richt Aerts zich vaak op de ontwikkeling van politiek denken, het bestuur en de opkomst van democratische instituties in Nederland.

Gedurende zijn carrière heeft Aerts veel bijgedragen aan zowel wetenschappelijk onderzoek als het publieke debat, waarbij hij de historische fundamenten van hedendaagse politieke structuren in kaart brengt.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze sessies kruipen we in de huid van Johan Rudolf Thorbecke (1789-1872), de staatsman aan wie we ons huidige staatsbestel te danken hebben. We gaan dieper in op de versnipperde systemen die onze samenleving vandaag de dag kenmerken. We doen een beroep op de creativiteit en denkkracht van ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en andere betrokken burgers. Samen zoeken we naar alternatieven waarin burgers meer zeggenschap krijgen en verantwoordelijkheden en macht duidelijk en eerlijk worden verdeeld.

Programma

Elke bijeenkomst belicht verschillende aspecten van ons huidige staatsbestel en de mogelijke alternatieven. We bespreken de problemen, maar richten ons vooral op de oplossingen. Hoe kunnen we een systeem ontwerpen dat recht doet aan de Nederland van de 21ste eeuw?