Ondernemen met een tunnelvisie op winstmarges en tevreden aandeelhouders is achterhaald. Het resulteert in een uitputting van de planeet en bovendien heeft jarenlange economische groei niet geleid tot een verbeterde financiële positie van werknemers. Hoog tijd voor een alternatief. In een nieuwe, eerlijke economie wordt de toegevoegde waarde van een onderneming niet langer enkel bepaald door financiële groei, maar gaat het om waarde voor de samenleving. In het bedrijfsleven zijn er dan geen CFO’s maar CVO’s: Chief Value Officers. Om een impuls te geven aan een nieuwe koers reikt Impact Economy Foundation dit jaar voor het eerst de CVO van het Jaar award uit, bestemd voor de 5 CFOs die het best laten zien hoe het roer om kan. Met de award uitreiking in het vooruitzicht spreken we vanavond met CFO Allard Boer en andere experts over wat er nodig is voor deze transitie.

Over de sprekers

Werner Schouten is directeur van de Impact Economy Foundation. Hij initieerde dit jaar de CVO of the Year Award. Werner is twee jaar voorzitter geweest van de Jonge Klimaatbeweging en houdt zich actief bezig met een duurzame economie.

Rutger Slump is een executive trainer en teamcoach met een focus op innovatie en teamdenken in continu veranderende omgevingen om tot duurzame ontwikkeling te komen. Hij focust op de menselijke kant van het innovatieproces, waarin playfulness een centrale rol speelt: het ontwikkelen van een omgeving voor jezelf en anderen om in goed samenspel verder te komen.

Ankie van Wersch is sinds 2015 CEO van Enviu. Enviu heeft als doel om duurzame businessmodellen voor verschillende sectoren te ontwikkelen. Ze richtte in 2006 de stichting Tika Foundation op om kinderen in Nepal van onderwijs, voeding en onderdak te voorzien. Voor haar werk bij Enviu was ze projectleider bij onder andere Kraft, Wal-Mart en Gilette.

Allard Boer is CFO van Mepal. Hiervoor was hij werkzaam als CFO van Fairphone en Trust. Hij maakt zich hard voor bedrijfsvoering die niet alleen winst gedreven is, maar ook oog heeft voor de wereld en werknemers.

Ine Mols is docent onderzoek en innovatie aan de Avans Hogeschool. In 2019 rondde ze haar PhD aan de TU Eindhoven en University of Technology in Sydney af met een onderzoek naar autobiografische herinneringen en de rol van verschillende media hierin. Ze wil de urgentie van systeemverandering voelbaar maken en zal dit vanavond doen door een spoken word intermezzo.

ProgrammareeksOndernemers voor de nieuwe economie

In een nieuwe, ideale economie putten bedrijven de aarde niet uit, laten ze nergens vervuiling en destructie achter en zorgen ze niet langer voor uitbuiting en ongelijke behandeling van mensen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een nieuwe economie heeft een “systeemverandering” nodig, met “gelijke speelvelden”, “taxonomieën”, “governance shifts” en “circulaire businessmodellen”. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon van start gaan. Ontmoet in deze reeks inspirerende ondernemers, van startups tot pioniers binnen bestaande bedrijven, en leer hoe je zelf kunt ondernemen in de nieuwe economie.